Kezdés este? – a szíriai ellenzék is ott van már Genfben

Befutott a szíriai béketárgyalások helyszínére az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) küldöttsége. Szóvivőjük bejelentette: készek előfeltételek nélkül tárgyalni Damaszkusz képviselőivel. Előzetes információk szerint már vasárnap megkezdődhet a szíriai rendezést célzó tárgyalások következő fordulója.

Szalím al-Muszlat, a HMC szóvivője azt mondta megérkezésük után: a HMC követelni fogja, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök engedje szabadon a börtönökben fogva tartott mintegy háromezer nőt és gyereket, és tegye lehetővé a segélyek eljuttatását a kormányerők által körülzárt területekre, de ezek – tette hozzá – nem előfeltételei a tárgyalásoknak.

“Ezek nem a feltételeink. Megérkeztünk, és készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat, de azért is vagyunk itt, hogy szavatoljuk az ENSZ BT határozatának végrehajtását. Készek vagyunk tárgyalni. Azért érkeztünk, hogy siker koronázza a békefolyamatot” – mondta Muszlat.

A tárgyalások helyszíne a genfi ENSZ-központ. A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával. A HMC eddig azt mondta, hogy nem áll szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány nem szünteti be a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát.

Muszlat szerint már vasárnap tárgyalóasztalhoz ülnek Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal, aki közvetít a pénteken Genfben megkezdődött megbeszéléseken a damaszkuszi kormány és az ellenzéki csoportok képviselői között. Hírügynökségi jelentések szerint a HMC küldöttsége legalább húszfős, és a tagjai között van egy nő is.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt – mindeddig zátonyra futottak.

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez