55 év után összeült az első szabad parlament Mianmarban

Több mint 55 év után összeült hétfőn Mianmar első szabadon választott parlamentje, amelyben a képviselői helyek többségét a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji eddig ellenzékben lévő pártja birtokolja.

“Hosszú évek után ez Mianmar első olyan parlamentje, amelyet az emberek választottak” – mondta Pjon Csó képviselő, aki 20 évet töltött börtönben egy juntaellenes szerveződés tagjaként. “Többségben vagyunk, és kötelességünk a kiáltványunkat valóra váltani, és az emberek életét megváltoztatni ebben az országban” – hangsúlyozta.

A Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű tömörülés tavaly novemberben abszolút többséget szerzett a 664 fős kétkamarás parlamentben. Ezzel tovább veszített súlyából a hatalmat évtizedeken át gyakorló hadsereg, amely ugyanakkor még mindig fontos pozíciókat tart ellenőrzése alatt, és az alkotmány értelmében a parlamenti helyek 25 százalékát is az ő jelöltjei foglalhatják el.

Az NLD, valamint a junta által létrehozott Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP), továbbá több kisebb – etnikai csoportokat képviselő – formáció képviselői a hadsereg jelöltjeivel együtt hétfőn közösen letették a parlamentben a hivatali esküt. A következő hetek feladata az új elnök megnevezése lesz. A parlament mindkét háza és a hadsereg is választ majd egy jelöltet, s e három személy közül kerül ki az államfő. Szú Kji nem töltheti be a posztot, mivel gyerekei külföldi állampolgárok, ami az alkotmány szerint kizáró oknak számít. A Nobel-békedíjas politikus korábban bejelentette, hogy egyik bizalmasát jelöli államfőnek az NLD, de az irányítást megtartja magának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez