Iowa után már nem Donald Trump vezet a republikánusoknál

Donald Trump helyett Ted Cruz lehet a befutó.

A republikánus táborban egyelőre nem tudni, hogy beigazolódnak-e az előrejelzések. Nem Donald Trump vezet, hanem nagy ellenlábasa, Ted Cruz texasi szenátor.

Nagy az öröm viszont Hillary Clinton kampányközpontjában. Vetélytársa, Bernie Sanders elismerte, hogy Iowában nem ő nyerte el a demokrata voksok többségét, de elégedetten nyilatkozott. “Büszkék vagyunk eredményeinkre, főként azért, mert pozitív kampányt folytattunk” – fogalmazott az első részeredmények megjelenésének perceiben Sanders, aki ugyan lemaradt Hillary Clinton mögött, de több mint 42 százalékos támogatottságát az elemzők jelzésértékűnek tekintik.

Rég nem látott ekkora tömeget az iowai választásokat figyelő elemzők hada: rengetegen mentek el voksolni, nagyon sok olyan fiatal jelent meg, akik most szavaztak életükben először. Helyi idő szerint este nyolcig hosszú, tömött sorokban álltak a jelölőgyűlések számára kijelölt helyiségek előtt az iowaiak, mindenütt óriási volt a nyüzsgés és az izgalom is. A választás előtti pillanatokban celebek is feltűntek, köztük Jamie Lee Curtis színésznő és Demi Lovato énekesnő Hillary Clinton mellett, Susan Sarandon pedig Bernie Sandersnek szurkolt a tömegben.

Hillary Clinton is, aki büszkén jelentette ki: “Progresszív vagyok.” Kampányában hangoztatott ígéreteit ismételte meg elnökké választása esetére: általános egészségbiztosítást, a klímaváltozás káros következményeinek visszaszorítását, az azonos neműek házasságkötési jogának megteremtését valamennyi szövetségi államban. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa úgy fogalmazott: a demokratáknak össze kell fogniuk a republikánusok víziója ellen, egységre szólította pártja híveit, és azt mondta: nem engedhetik meg, hogy a republikánusok megosztó politikája érvényesüljön.

Bernie Sanders vermonti szenátor meghatottnak mondta magát, amiért 3,5 millió amerikai küldött anyagi hozzájárulást a kampányhoz vagy jelentkezett önkéntesnek. “Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk az egyetlen csapat, amelynek nincs politikai akcióbizottsága, nem kap pénzt nagyvállalatoktól és nagybankoktól” – mondta Sanders.

Ismét kiállt amellett, hogy Amerika ne a milliomos döntéshozók országa legyen, hogy ne a Wall Street spekulánsai irányítsák az amerikai gazdaságot, hogy olyan gazdaság épüljön ki, amely a dolgozó családokat segít, nem csak a milliárdosokat.

“A jó Isten áldja meg Iowa remek államát” – kezdte győzelmi beszédét Ted Cruz texasi szenátor, aki a dicsőséget Istennek tulajdonította. Hozzátette: e hétfői győzelem a kisemberek győzelme. Aki Iowában győz, az az Egyesült Államok elnökválasztását is megnyeri – mondta optimizmustól telten. “Minket nem a washingtoni politikai osztály választott, minket nem a lobbisták választottak, minket a leghihetetlenebb erő választ meg: az amerikai nép” – hangoztatta szünetekkel és gesztusokkal hangsúlyosabbá tett beszédében a republikánus győztes.

Szükségesnek látta azonban közölni azt is, hogy a hétfő este azon amerikaiak győzelme, akik viselték az elmúlt Obama-évek terhét. Cruz szerint kampánya amerikaiak millióinak mozgalma lett, mindazoké, akik azt akarják, hogy Amerika visszatérjen a szabad piachoz, az alkotmányos szabadsághoz és a zsidó-keresztény értékekhez. “Igen, képesek vagyunk rá” – kölcsönözte Barack Obama elnök nyolc évvel ezelőtti kampányszlogenjét a konzervatív politikus.

Donald Trump úgy nyilatkozott hétfő éjjel, mintha az iowai jelölőgyűléseken nem is veszített volna a republikánusok versenyében, Hillary Clinton győzelme sem volt teljesen biztos még késő este a demokraták táborában, mivel előnye folyamatosan apadt.

“Köszönöm, szeretlek titeket!” – húzta széles mosolyra a száját Donald Trump, amikor megjelent az iowai jelölőgyűlés éjszakáján, miután kiderült, hogy nem ő lett a győztes a republikánus versenyben. Mindenkinek gratulált a republikánus táborban, még az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből éppen kiszálló Mike Huckabee arkansasi ex-kormányzónak is.

Úgy nyilatkozott, mintha nem is veszített volna. “Előre megmondták nekem a kampányszakemberek, hogy Iowában nem végezhetek az első tíz között, így hát több mint elégedett vagyok a második hellyel” – fogalmazott a feleségével és gyermekeivel megjelenő New York-i nagyvállalkozó. “Örülünk annak, ahogyan a dolgok alakultak” – mondta Trump, majd mosolyogva hozzátette: “Azt hiszem, sokszor jövök még ide, lehet, hogy veszek magamnak egy farmot Iowában”. További terveiről azonban egyetlen szót sem ejtett.

A többi republikánus elnökjelölt-aspiráns meglehetősen rosszul teljesített, a voksoknak csak alig pár százalékát gyűjtötték be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez