Zűr Iowában: újraszámlálást követel az egyik demokrata aspiráns

A szavazatok újraszámolását követelte Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns az iowai elnökjelölt-választás eredményhirdetése után.

Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns felszólította az iowai tisztviselőket: hozzák nyilvánosságra az összes szavazó voksát. Ez a stratégia rendhagyónak számít Iowában.

Sanders szerint több iowai körzetben is kétes helyzet alakult ki, állítólag nem volt elég demokrata önkéntes, akik Sanders táborához álltak volna. Ha nincs elég önkéntes, nem indulhat a “miniszavazáson” a jelölt.

Általában csak azt szokták nyilvánosságra hozni, hogy várhatóan hány szavazó fog megjelenni a szavazáson. A jelölteket általában a körzetenkénti eredmények fényében szokták rangsorolni, nem az összes szavazat alapján.

Az előzményhez tartozik, hogy a demokraták versenyében Hillary Clinton hajszállal ugyan, de megnyerte az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűléseket.

A 68 éves volt külügyminiszter asszony a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 49,9 százalékával végzett az első helyen, míg a második helyezett 49,6 százalékos támogatottsággal a 74 éves Bernie Sanders vermonti szenátor lett. Harmadiknak Martin O’Malley volt marylandi kormányzó futott be a voksok fél százalékának megszerzésével.

Clinton kampánystábja a volt tárcavezetőt nyilvánította győztesnek, hiszen statisztikailag már nincs lehetőség arra, hogy ez a végeredmény a voksok teljes összesítése után megváltozzon.

A republikánus jelölőgyűléseken Ted Cruz a voksok 28 százalékának megszerzésével nyerte el a győzelmet az Egyesült Államok középnyugati részén található szövetségi államban. A milliárdos Donald Trump 24 százalékkal a második helyre szorult, alig egy százalékkal előzve meg Marco Rubio floridai szenátort.

Fotó: MTI/EPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez