Moszkva nem szünetelteti a légicsapásokat a genfi béketárgyalások miatt

Szergej Lavrov külügyminiszter sajtóértekezletén kijelentette: Oroszország nem szünteti be a légitámadásokat addig, amíg nem győzi le az olyan terrorszervezeteket, mint az al-Kaida és az al-Nuszra Front (más néven Dzsabhat an-Nuszra).

Előző nap John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Moszkvának most le kell állítania a szíriai ellenzék erőinek bombázását Szíriában, amikor az ENSZ közvetítésével béketárgyalások kezdődtek az arab országban dúló háború befejezése érdekében.

Az orosz diplomácia vezetője arról is beszélt, hogy Oroszország tűzszüneti javaslatot terjeszt elő majd a bécsi formátumban zajló, a szíriai helyzettel foglalkozó tanácskozás müncheni találkozóján.

“A tűzszünet konkrét formáját tekintve nekünk szigorúan vett pragmatikus elképzeléseink vannak ezzel összefüggésben annak érdekében, hogy azok a gyakorlatban is megvalósuljanak. Erről már tárgyaltak az Egyesült Államokkal, míg a konkrét megbeszélések majd Münchenben a február 11-i találkozón lesznek” – mondta.

Lavrov szerint az indítvány kulcseleme, a tűzszünet gyakorlati megvalósításához az kell, hogy megszűnjön a fegyvercsempészet a török-szíriai határon, amelyen keresztül a harcosokat ellátják fegyverrel. E nélkül aligha valósul meg a tűzszünet – hangsúlyozta a moszkvai diplomácia irányítója.

Az orosz diplomácia vezetője emellett bírálta a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban megalakult szíriai ellenzéki delegációt azért, mert a tárgyalásokhoz előzetes feltételeket szab. Elmondása szerint “már az elején” megegyeztek a felek abban, hogy a genfi megbeszélések előzetes feltételek nélkül fognak zajlani. Úgy fogalmazott, a szíriai ellenzék által szabott “ultimátumok” az ellenzék rövidlátásáról tanúskodik. Véleménye szerint a “Rijád listájáról” összeállított ellenzéki delegáció egyes tagjait külföldi támogatók “túlságosan elkényeztették”, különösen a törökországiak, akik miatt nem hívták meg a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD) képviselőit. Emellett hangoztatta, a szaúdi támogatású ellenzéki küldöttség tagjai között “önző emberek jelentek meg”, akik elkezdték figyelmen kívül hagyni a korábbi megállapodásokat.

Az Egyesült Államok és Oroszország különbözőképpen ítéli meg, hogy mely szervezetek tekinthetők terroristának és melyek ellenzékinek. A Nyugat minden lehetséges alkalommal igyekszik rábírni Moszkvát arra, hogy tűzerejét kizárólag az Iszlám Állam egységeire összpontosítsa. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan az, hogy az orosz hadműveletek a szíriai ellenzéket gyengítik, és ezzel az Iszlám Államnak kedveznek, miközben Oroszország azt állítja, hogy az Iszlám Állam ellen harcol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez