Irdatlan sok pénzt kap Törökország, hogy megfogja végre a menekültáradatot

Az uniós tagállamok megállapodtak az Európába tartó menekültáradat megfékezéséért cserébe Törökországnak felajánlott hárommilliárd eurós segélyalap finanszírozásáról – jelentette be szerdán az Európai Unió Tanácsa. Magyarországnak 14,7 millió euróval kell hozzájárulnia a csomaghoz.

Az egyezség értelmében a teljes összeg egyharmadát, egymilliárd eurót az unió költségvetéséből különítenek el, kétmilliárdot pedig a tagországok vállalnak magukra a gazdasági teljesítményük arányában. A legtöbbet Németország fogja befizetni (427,5 millió euró), ezt Nagy-Britannia (327,6 millió euró) és Franciaország (309,2 millió euró) követi.

A tájékoztatás szerint a támogatást elsősorban a menekültek élelmezésére, egészségügyi ellátására és oktatására fogják fordítani. Eddig Olaszország vetett gátat a megállapodásnak

„Az Európába tartó migránsáradat megfékezésén dolgozunk, ennek létfontosságú elemei az EU és Törökország közötti egyezmények” – hangsúlyozta Mark Rutte, az unió soros elnökségét betöltő Hollandia kormányfője. Eddig Olaszország akadályozta a terv megvalósítását, szerdán azonban a tagországok mindegyike aláírta a csomag finanszírozásáról szóló megállapodást.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját. Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az Európába tartó bevándorlók. Az országban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez