Merkel Aleppóról és a menekültekről beszélt Ankarában

Megdöbbentő és rémisztő a szíriai kormányerők aleppói offenzívája – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Ankarában az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíriai menekülthullám megállítása érdekében – jelentette be Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Ankarában Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését követően kettejük közös sajtótájékoztatóján.

Merkel azért utazott Ankarába, hogy a Törökországon keresztül Nyugat-Európába irányuló migránsáradat csökkentésének módozatairól tárgyaljon.

A menekültek többsége veszélyes úton, az Égei-tengeren keresztül jut el Törökországból Görögországba, majd onnan a szárazföldön halad tovább Nyugat-Európába. Merkelre hazájában belpolitikai nyomás nehezedik a menedékkérők számának csökkentése érdekében, miután tavaly több mint egymillió migráns érkezett Németországba.

Davutoglu elmondta, hogy közös diplomáciai kezdeményezésről döntöttek a szíriai kormányerők Aleppó lleni támadásának megfékezése érdekében, és szeretnék elérni azt is, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében.

A politikus hangsúlyozta: senki ne várja Törökországtól, hogy egyedül viselje a migránsválság terheit. Nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket – tette hozzá.

Davutoglu hangoztatta, hogy az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon. Hozzátette, hogy Törökország a szükséges pillanatban befogadja ezeket az embereket.

Elmondta: a jövő héten beszámolnak Brüsszelnek a 3 milliárd eurós uniós támogatásból indítandó projektekről. Az Európai Unió korábban megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy ez utóbbi mérsékli a területéről nyugatra induló menekültáradatot, amihez az unió ekkora anyagi támogatást Ankarának.

Angela Merkel német kancellár “megdöbbentőnek és rémisztőnek” nevezte a szíriai kormányerők aleppói offenzíváját. Úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést.

Merkel fontosnak nevezte, hogy gyors és látható előrelépés mutatkozzon a menekültek törökországi fogadásában.

Múlt hétfő óta több tízezer nő és gyerek hagyta el Aleppót az orosz légierő által támogatott kormánykatonák és a lázadók harcai elől menekülve. A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért évek óta zajlik a küzdelem.

Ahmet Davutoglu a török biztonsági erők és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között zajló konfliktusra kitérve azt mondta, hogy a Cizre város környékén folyó műveletek előreláthatólag rövid időn belül befejeződnek.

Angela Merkel szintén reményét fejezte ki a két fél közötti megbékélésre vonatkozóan. Hozzátette: “Minden államnak jogában áll fellépni a területén zajló terrorakciók ellen”.

Merkel arra a vádra reagálva, miszerint a német kormány Törökországnak a menekültválság rendezésében betöltött fontos szerepe miatt “elárulja” az emberi jogokat, megjegyezte, hogy vendéglátójával az újságírók törökországi munkakörülményeiről is beszélt.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK kormányellenes felkelésének 1984-es kezdete óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez