Társadalom és jog Magyarországon

A GloboBook kiadó Társadalom és jog című könyvében Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas szerző és Dr. Zsidai Ágnes jogtudós, az ELTE jogi karának docense egy 973 fős, 2013-ban készült, a magyar társadalom szerkezetét vertikálisan és horizontálisan reprezentáló kutatás alapján vizsgálta a magyar lakosságnak a joghoz való viszonyát.

A könyvet a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében mutatták be.

DSCF0012 (4)

A munkát egy komplex jogtudatvizsgálat első részének tekintik. A tervezett második kötetben a kérdőív részletesebb elemzését, a „laikus” megkérdezettek által adott válaszok kibontását folytatni kívánják, továbbá kiegészítik a jogalkotásban, az igazságszolgáltatásban és a tudomány területén járatos, vagyis a joggal élethivatásszerűen foglalkozó szakemberekkel készített professzionális interjúk elemzésének eredményeivel.

DSCF0014 (3)

A könyvből megtudjuk, hogy az állampolgároknak mi a véleményük az államról, az önkormányzatokról, az adóhatóságról, a jogról, a bíróságokról, az ügyvédekről, a halálbüntetésről, valamint az ügyészekről. A munka kitér ilyen kérdésekre is: Mi az állam legfontosabb funkciója? Mennyire bízik a lakosság a magyar önkormányzatokban, az adóhatóságban? Milyennek tartja a magyar bírósági rendszert? Igazságosak-e szerintük a bíróságok ítéletei?

​A munkát a GloboBook kiadó nem csak a kutatóknak, a jogászoknak ajánlja, hanem minden magyar állampolgárnak, akit érdekel a magyar társadalom véleménye az állammal és a joggal kapcsolatban. A szerkesztő Keszler Borbála professzor, a borító Hajdú Anna munkája.

Fotók: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez