Túszszabadítás Nigériában: csaknem 300 ember került ki a Boko Haram fogságából

Két bevetésen összesen 284 túszt szabadítottak ki a Boko Haram iszlamista szervezet karmai közül a nigériai biztonsági erők – mondta el Szani Uszman katonai szóvivő szerdán. A hétfői rajtaütések során a nigériai szélsőségesek 25 harcosával végeztek, nyolc társukat pedig őrizetbe vették.

Eközben a nigériai fővárosban tartózkodó német államfő, Joachim Gauck a terrorizmus, illetve a menekültáradat okai elleni közös harcra szólított fel.

“A menekülés és az emberek otthonaikból való elűzése olyan kihívássá vált, amely elválaszthatatlanul összekapcsolja kontinenseinket” – mutatott rá Gauck a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tanácskozása előtt Abujában.

“Németországban és Európában egyre többen döbbennek rá arra, hogy Afrika nem egy távoli világ, hanem a szomszédunk. Sokakat, akik eddig nem vették észre, hogy kölcsönös függőségben élünk, a legújabb regionális és globális válságok döbbentettek rá arra, hogy együtt kell működnünk” – hangsúlyozta a német államfő.

Gauck kiemelte, hogy Németország nyitott ország szeretne maradni, de befogadóképessége korlátozott, nem tud mindenkit befogadni, aki oda akar menni. Az elnök szerint hosszú távon közös megoldást kell találni a jelenlegi válságra: az embereknek Afrika-szerte kilátásra van szükségük, csak így kerülhető el, hogy egyre több reményvesztett ember csatlakozzon a terroristákhoz.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez