Március 1: Fegyverszünet Szíriában?

Egy nappal a müncheni Szíria-konferencia kezdete előtt Oroszország javaslatot tett az Egyesült Államoknak arra, hogy március 1-jével hirdessenek fegyverszünetet Szíriában – jelentette a Reuters hírügynökség szerdán egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.

Eddig azonban a feleknek semmiről sem sikerült megállapodniuk – tette hozzá az illetékes, szerinte Washingtonnak kétségei is vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy „nagyon fontos” tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről.

Mark Toner, az amerikai külügyi minisztérium szóvivője ugyanakkor a tűzszünet körvonalaira vonatkozó egyik kérdésre azt válaszolta, hogy a csütörtökön kezdődő müncheni konferencia előtt senki nem fog az egyes javaslatok tartalmáról beszélni.

A bajor fővárosban rendezendő konferencián az Egyesült Államok és Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is részt vesz. A január végi genfi Szíria-tárgyalások kudarca óta először találkozik majd egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A konferencián várhatóan az újabb genfi tárgyalási forduló és egy fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek majd a résztvevők.

John Kerry február eleje óta naponta sürgeti egy szíriai fegyverszünet kihirdetését, valamint azt, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők biztosítsák a segélyszállítmányok eljuttatását Aleppóba. A várost ostromló kormányerők ugyanis teljesen körbezárták a lázadók által kézben tartott negyedeket, és az ENSZ emiatt újabb humanitárius katasztrófa bekövetkeztétől tart. Segélymunkások szerint a még mindig kétmillió embernek otthont adó Aleppó vízellátása megszűnt. Szíriai katonai és kormányzati források ugyanakkor jelezték, hogy az Aleppó bevételéért folytatott ütközetet nem szándékoznak leállítani.

Egy ENSZ-béli diplomáciai forrás a Reutersnak nyilatkozva úgy vélekedett, javaslataival Oroszország csupán fedezni kívánja valódi célját, hogy katonai győzelemre segítse Bassár el-Aszad elnököt, s így ne kelljen kompromisszumot kötnie a tárgyalóasztalnál.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez