Fegyverszünet – ugyanmár. Most jön az igazi háború Szíriában.

A szaúdi hadsereg szóvivője bejelentette, hogy “végleges és visszavonhatatlan” az a döntés, hogy harcoló alakulatokat küldenek Szíriába.

Ahmed al-Asszíri dandártábornok, a szaúdi hadsereg szóvivője ezt egy csütörtök esti sajtótájékoztatón jelentette be. Azt egyelőre nem mondta meg, hogy mikor indulnak a szaúdi katonák Szíriába – csak annyit jeleztek, hogy az Iszlám Katonai Szövetség egységei két hónapon belül fel kell, hogy álljanak. A szaúdi hadsereg – elméletben – ahhoz a nyugati koalícióhoz csatlakozna, amelyik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen harcol. A nyugatiak azonban mindeddig csak légicsapásokkal, és a kurd szárazföldi egységek támogatásával vettek részt a harci cselekményekben. Az azonban valószínű, hogy a szaúdi lépést egyeztették a nyugati partnerekkel – erre utal az, hogy a rijádi bejelentés az után hangzott el, hogy a királyság koronahercege tárgyalt a NATO vezetőivel.

A damaszkuszi kormány már többször jelezte, hogy a szaúdi (vagy más vele nem szövetségben álló külföldi) erők megjelenését Szíriában agressziónak fogja tekinteni, mivel azon a “mérsékelt iszlamista” szervezetek egy részét, amelyet a sivatagi királyság támogat a damaszkuszi kormány (és orosz szövetségesei) terrorszervezetnek tekintik. Éppen ezért a feltételezett szaúdi (és emirátusi) beavatkozás ismét kockára teheti a nagyhatalmak által nagy nehezen elméletben kialkudott tűzszünetet.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez