Arra ébredt a kómából, hogy kínai lett

Ben McMahon 2013-ban autóbalesetet szenvedett. Amikor felébredt a kómából kínaiaul szólt saját szüleihez.

Ben McMahon Melbourne-ben élt, és bár tanult a középiskolában kicsit kínaiul, sőt egyszer járt is Kínában két hétre, a nyelvet nem sikerült megtanulnia. Ebben semmi meglepő nincs – a kínai a világ egyik legnehezebb nyelve. 2013  őszén aztán autóbalesetet szenvedett, és hetekig kómában lebegett élet és halál közt. Amikor kinyitotta a szemét, az első ember, akit meglátott egy ázsiai származású ápolónő volt – azonnal kínaiul szólt hozzá: “Elnézést, nagyon rosszul érzem magam, mit történt velem tulajdonképpen?”   Később szüleivel is kínaiul próbált beszélni – de ők sajnos egy kukkot nem értettek belőle.

A következő napokban kiderült, hogy gyakorlatilag tökéletesen beszél kínaiul, az angol – az anyanyelve – viszont igencsak akadozva  jött a nyelvére. Bár a   dolgot senki nem értette igazán, az orvosok állították, hogy, ha gyakran nem is, de elvétve előfordul agysérülések után ilyen jelenség. (Az ellenkezőre is volt több példa – Kínában is ébredtek kómából arra emberek, hogy a korábbi töredékes angoltudásuk hirtelen   tökéletes oxfordi kiejtésre javult, csak éppen a kínait felejtették el.)

Ben a szükségből erényt faragott- beiratkozott  szülővárosa egyetemén a kínai szakra, és kiváló eredménnyel folytatja tanulmányait. Most pedig megtalálta élete párját is – aki, ugye nem meglepő, szintén kínai.  Feng Goo Sydneyben él, és egy kínai nyelvű tévés párválasztó showban találkozott a férfival. Azonnal egymásba szerettek, és már a közös életüket  tervezik. Nászútra Kínába mennek, és egy igazi kínai-ausztrál családot szeretnének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez