Trump törvénye maga Trump

A dél-karolinai előválasztás előtti utolsó tévévitájukon csaptak össze szombaton a republikánus elnökjelölt-aspiránsok Greenville-ben. Heves és személyeskedésektől korántsem mentes volt a vita.

A szópárbajt ezúttal a CBS televízió szervezte és a munkatársai moderálták – közölte az MTI. Hat republikánus elnökjelölt-aspiránst hívtak meg: Donald Trumpot, a milliárdos üzletembert, Ted Cruz texasi szenátort, Marco Rubio floridai szenátort, John Kasich ohiói kormányzót, Jeb Bush volt floridai kormányzót és a floridai Ben Carson sebészprofesszort.

Az új főbíró jelöléséről vitáztak

A politikusok pár nappal azt követően találkoztak, hogy New Hampshire-ben az előválasztásokból 35 százalékos többséggel Trump került ki győztesen, s Kasich sokak meglepetésére a második helyen végzett, a voksok 16 százalékával. A New Hampshire-i előválasztás óta egyébként három elnökjelölt-kandidátus – New Jersey kormányzója, Chris Christie, Virginia volt kormányzója, Jim Gilmore és Carly Fiorina üzletasszony – szállt ki a küzdelemből.

A televíziós vita előtt pár órával hunyt el váratlanul Antonin Scalia, a legfelső bíróság egyik igen konzervatív tagja. A gyász és az életút értékelése alkalmat adott a vitázóknak arra, hogy kifejtsék véleményüket arról, vajon Barack Obama elnöknek kellene-e jelölnie új főbírát még az elnökválasztások előtt. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a jelöléssel meg kell várni az újonnan választott elnököt, ám ez volt az egyetlen téma, amelyben közös volt az álláspontjuk.

Trump kontra mindenki

A vitában ugyanis nem egyszer olyan élesen támadták egymást – kivált Trump a többieket –, hogy a hangzavarban alig lehetett érteni a mondandót. Trump például nekiment Jeb Bushnak és neki hánytorgatta fel bátyja, George W. Bush elnök iraki invázióját. „Ez egy nagy, kövér hiba volt” – jelentette ki emelt hangon Trump. „George Bush tévedett, mindannyian szoktunk tévedni, de ők hazudtak nekünk, azt mondták, hogy vannak tömegpusztító fegyverek Irakban, de nem voltak” – dörögte Trump. Később Ted Cruz texasi szenátornak ugrott neki: „Miért hazudik, miért hazudik?” – kiabálta, miközben Obama elnök egészségbiztosítási reformjáról volt szó, amelyet Trump szerint Cruz megszavazott. Cruz liberálisnak nevezte Trumpot, és példákat sorolt, amikor az üzletember liberális ügyeket és demokrata párti politikusokat támogatott, például éppen Hillary Clintont.

Trumpnak az iraki invázió témájában alkotott véleménye egyébként a Vox.com szerint kiverte a republikánusoknál a biztosítékot. „Amíg Donald Trump egy valóságshow-t épített, addig a bátyám a biztonsági apparátust erősítette meg, hogy megvédjen mindannyiunkat. És büszke vagyok rá, hogy így tett” – jelentette ki Jeb Bush. „A World Trade Center a bátyja elnöksége idején omlott le, erre emlékszik?” – replikázott Trump, de a közönség kifütyülte őt. Marco Rubio pedig azt mondta: hálát ad Istennek, hogy szeptember 11-e idején Bush volt a Fehér Házban, és nem Al Gore. Szerinte nem Bush volt a felelős, hanem elődje, mert Bill Clinton nem végzett Oszama bin Ládennel akkor, amikor megtehette volna. A Vox.com szerzője, Matthew Yglesias szerint érdekes, hogy bár Trump hónapok óta mond rasszista, hazug vagy abszurd dolgokat, a republikánus elit akkor száll bele igazán, „amikor igazat mond”.

Donald Trump különösen sokat támadta Jeb Busht, de a volt floridai kormányzó nem hagyta magát. „Az országnak olyan vezetőre van szüksége, aki egyesíti a nemzetet, nem megosztja, aki nem fut el a problémák elől, aki nem kért kétszer is csődeljárást maga ellen” – utalt Bush Trump üzleti csődjeire. Trump azonnal visszavágott: „csak azt tettem, amit minden nagy üzletember ebben az országban: a törvényeket a magam javára alkalmazom”.

Bírálták Trump Putyin-barátságát

A kétórás vitában szokatlanul sok szó esett a külpolitikáról, például mindjárt a vita elején. Oroszországról szólva Jeb Bush azt fejtegette, hogy botorság Moszkvát szövetségesnek tekinteni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, és bírálta Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező kijelentéseiért. John Kasich a tiszta beszéd hívének mondta magát a Moszkvával folytatandó párbeszédben, „nem kell ellenségnek kikiáltanunk, kardot rántani és fenyegetődzni, de fegyvert kell adnunk az Ukrajnában a szabadságukért harcolóknak” – mondta. Jeb Bush szerint Moszkva nem lesz Washington szövetségese Szíriában, s a szunnita erőkkel kialakítandó együttműködésre szólított fel, mire Trump félbeszakította, s azt mondta: „de hiszen azt sem tudjuk, kik azok, akiket támogatunk Szíriában”.

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázók kifejtették adópolitikai elképzeléseiket, munkahelyteremtési terveiket és az egészségbiztosításról alkotott nézeteiket.

Fotó: Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez