Győzedelmesen menetel Trump – csalódott az amerikai baloldal

Hillary Clinton már a szavazatok végleges összeszámlálása előtt elmondta győzelmi beszédét Nevadában, Donald Trump az exit pollok szerint olyan nagy arányban vezet, hogy szinte bizonyosan ő nyerte a szombati jelölőgyűlést Dél-Karolinában. Közben befejezi kampányát, és kiszáll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből Jeb Bush volt floridai kormányzó.

A szavazatok több mint nyolcvan százalékának összesítése után Hillary Clinton a voksok 52,4 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Bernie Sanders a választók 47,5 százalékának bizalmát kapta meg a nevadai kaukuszon.

A szavazatok összesítését lassítja, hogy nagyon nagy volt a választók aktivitása, rengetegen mentek el voksolni. A szavazatkülönbség azonban olyan nagy volt Nevadában, hogy Sanders előre gratulált Clintonnak a győzelemhez. A volt külügyminiszter győzelmi beszédében köszönetet mondott a nevadaiaknak, és jelezte: máris indulna a következő megmérettetésre Texas államban. Elemzések szerint Hillary Clinton győzelméhez a női szavazók és a spanyol ajkú közösség meghódítása járult hozzá, Bernie Sanderst pedig a fiatalok támogatták. Elemzők szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a Clinton-kampánycsapatnak alaposan felül kell vizsgálnia eddigi stratégiáját, és meg kell találnia annak okát, hogy a politikusnak eddig miért nem sikerült a fiatalabb nemzedékekkel megtalálnia a hangot.

Dél-Karolinában sem számolták meg a jelölőgyűlésen leadott összes szavazatot, amikor amerikai sajtóforrások már arról számoltak be, hogy bizonyosra vehető Donald Trump milliárdos üzletember győzelme. A voksok hetven százalékának feldolgozása után 34 százalékos aránnyal vezetett Trump. A második helyre befutó texasi szenátorra, Ted Cruzra a szavazóknak csupán 22 százaléka voksolt.

Jeb Bush családja körében a dél-karolinai Columbiában, hívei előtt mondott beszédében jelentette be döntését. „Büszke vagyok a kampányunkra, amelyet országunk újraegyesítése érdekében folytattunk, s amelyben olyan konzervatív politikára tettünk javaslatot, amely még több amerikainak teremtette volna meg a lehetőséget a felemelkedésre és Isten adta lehetőségeinek kiteljesítésére” – mondta a szemmel láthatóan megrendült Jeb Bush. Elcsukló hangon tette hozzá: „Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina népe azonban kinyilvánította akaratát, és én ezt tiszteletben tartom.” Megrendült volt, és a könnyeit törölgette a pódiumra lépett felesége, a mexikói születésű Columba Bush is.

A híres politikai dinasztiából származó volt floridai kormányzó a dél-karolinai előválasztáson a negyedik helyen végzett. A visszalépését kommentáló első elemzések kiemelték kampányának tisztességes és visszafogott hangnemét.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez