Közeledik Ukrajna és a NATO

Ukrajna és a NATO tavaly decemberben műszaki együttműködésről írt alá útitervet.

A NATO és az ukrán fegyveres erők vezérkara különleges műveletekben történő együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot – közölte Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök pénteken a Facebook közösségi portálon.

A közlemény szerint Marshal Webb, az atlanti szövetség különleges erőinek parancsnoka által vezetett NATO-küldöttség kijevi látogatása során írták alá a dokumentumot.

Muzsenko beszámolója alapján a NATO-delegáció látogatásának fő célja az volt, hogy megismerkedjen az ukrán különleges műveleti alakulatok létrehozásának folyamatával, valamint az, hogy segítséget nyújtsanak az említett alegységek fejlesztésében.

Ukrajna és a NATO tavaly decemberben műszaki együttműködésről írt alá útitervet. Ennek keretében az atlanti szövetség segítséget nyújt az ukrán hadseregnek áttérni a NATO-ban alkalmazott haditechnikai szabványokra. Ezt megelőzően 2015 szeptemberében Ukrajnában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A látogatás keretében született meg a megállapodás Kijev és a katonai szövetség között a haditechnikai együttműködésről.

Petro Porosenko ukrán elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatásakor kijelentette, hogy az előző ukrán vezetés által képviselt katonai semlegesség politikája “bűncselekmény” volt az ukrán állam érdekei ellen. Viktor Janukovics előző elnök – akit a kijevi Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben eltávolítottak tisztségéből – állította le Ukrajna NATO-csatlakozási felkészülését még 2010-ben.

A jelenlegi parlament 2014 végén fogadott el törvénymódosítást, amelyben eltörölte az ország semleges státusát, és felújította az észak-atlanti szövetséghez történő közeledést. Tavaly szeptember elején az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) új katonai doktrínát hagyott jóvá, amely megerősítette, hogy Ukrajna célul tűzte ki a belépést a NATO-ba. Porosenko akkor leszögezte: 2020-ig el kell érni, hogy az ukrán hadsereg megfeleljen a NATO-csatlakozáshoz szükséges követelményeknek.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez