India: katonák az utcákon, vízhiány Újdelhiben

A kasztrendszerrel összefüggésben napokkal ezelőtt robbantak ki tüntetések. A demonstrálók közül legalább 10-en vesztették életüket, Újdelhi nagy részén pedig vízhiány alakult ki az egyik fő vezeték megrongálása miatt.

A tüntetéseket az alacsony társadalmi státusú kasztok pozitív diszkriminációja keretében osztott juttatások megszerzéséért szervezték Harijána állam Rohtak településén és több másik városában egy mezőgazdasági közösség, a dzsatok tagjai.

Fő követelésük, hogy a többi hátrányos helyzetű kaszthoz hasonlóan őket is illessék meg a szavatolt állami állások és egyetemi helyek.

Az indiai alkotmányban szerepel a kasztok pozitív diszkriminációjának rendszere, amely alapján az alacsonyabb kasztok tagjainak segítséget nyújtanak az őket érő hátrányos megkülönböztetés felszámolásához.

A kormány később kiterjesztette azoknak a csoportoknak a körét, amelyek jogosultak az ezen elvek alapján kiosztott kvótákra, ám a dzsatok közösségét a legfelső bíróság tavaly törölte erről a listáról.

A dzsatok Harijána állam 25 milliós lakosságának nagyjából negyedét teszik ki, számuk összességében pedig meghaladja a 80 milliót. A szövetségi kormány már 4 ezer katonát és a félkatonai szervezetek 5 ezer tagját küldte a tiltakozó megmozdulások helyszíneire, és felszólította a tüntetőket, hogy vasárnap éjjelig hagyják abba akciójukat.

Bahadurgarh városában nagyjából 2 ezer tiltakozó a főúton elfoglalt egy kereszteződést, leállítva ezzel a teherautó-forgalmat. “Azért vagyunk itt, hogy meghaljunk” – mondta a tüntetések egyik vezetője, az 59 éves Radzsendra Ahlavat, hozzátéve, hogy addig nem tágítanak, amíg a kormány igent nem mond a követeléseikre.

Radzsnath Szingh helyi belügyminiszter vasárnap állítólag ígéretet tett a dzsatok vezetőinek arra, hogy a kormány teljesíti követeléseiket.

Jas Pal Szingál harijánai rendőrkapitány vasárnap arról tájékoztatott, hogy a tüntetések halálos áldozatainak száma 10-re emelkedett, s ezenkívül 150 sebesült is van. Mint mondta, a biztonsági erők tüzet nyitottak a randalírozók megfékezése céljából.

A tüntetők megtámadták több regionális miniszter otthonát, vasúti állomásokat gyújtottak fel és ülősztrájkba kezdtek a vasúti síneken, több száz vonat közlekedését megakadályozva.

Megrongálták a szomszédos Újdelhi vízellátásának 60 százalékát biztosító fő vízszállító vezetéket is, így a fővárosi kormány hétfőre elrendelte az iskolák zárva tartását, s a kórházak zavartalan működése érdekében korlátozta a lakosság vízfogyasztását.

Az egyik legnagyobb indiai autógyártó, a Maruti Suzuki felfüggesztette működését számos telephelyén, mivel a tüntetések miatt akadozik az alkatrészek beszállítása.

Narendra Modi indiai kormányfő a Csattisgarh államban tett vasárnapi látogatásán nem utalt az északi országrészben zajló tüntetésekre. A dzsatok mostani tüntetéséhez hasonló volt tavaly Modi szülőföldjén, Gudzsarát államban, ahol a patel közösség állt elő követeléseivel.

Fotó: MTI/EPA

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez