Mégsem szíriai merénylő robbantott Ankarában

Nem szíriai, hanem török állampolgár volt az elkövetője a múlt szerdán Ankara kormányzati negyedében végrehajtott öngyilkos merényletnek – írta a Hürriyet című török ellenzéki napilap internetes oldalán kedden ügyészségi forrásra hivatkozva.

A kelet-törökországi Van tartományban 1989-ben született Abdulbaki Sömert, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű terrorszervezet tagját az apjától vett DNS-minta alapján azonosították. A fiatal férfi korábban Salih Necar néven, szír menekültként regisztráltatta magát Törökországban – olvasható a honlapon.

A török kormány a támadást követően a szíriai Amudából származó Salih Necart, a kurd függetlenségért küzdő Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) kapcsolatban álló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű, szíriai kurd milícia egyik tagját tette felelőssé a bűncselekményért. A PKK és az YPG tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz. A Habertürk című hírportál szerint azonban a támadásra szólító parancs a PKK-tól érkezett.

Szintén ügyészségi forrásra hivatkozva a Habertürk.com beszámolt róla, hogy Sömer azért regisztráltatta magát Törökországba lépésekor szír menekültként, hamis néven, mert előtte Szíriában egy ideig az YPG soraiban harcolt és szerette volna, ha a hatóságok szem elől tévesztik.

A PKK-hoz köthető TAK múlt pénteken vállalta magára a merényletet elkövetését. Közleményük szerint a támadás válasz volt Recep Tayyip Erdogan török elnök kurdokkal kapcsolatos politikájára, valamint megtorlás a délkelet-törökországi Cizre városában kialakult helyzetért, ahol tavaly december 14-e óta kijárási tilalom van érvényben a biztonsági erők és a PKK fegyveresei közötti összecsapások miatt. A szervezet szerint Erdogan a kurdok ellen uszítja a nemzetközi hatalmakat.

A Hürriyet azt is közölte, hogy a támadáshoz használt bombát Ankarában készítették elő. A múlt szerdai ankarai merényletben 29-an meghaltak, 81-en megsebesültek. Az egyik súlyos sérült kedden halt vele sebesüléseibe. A halálos áldozatok közül 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt.

A támadó öt, katonákat szállító autóbuszt vett célba, amelyek éppen megálltak egy piros lámpánál. A járművek közül mindegyik súlyosan megrongálódott, kettő kiégett.

A merénylettel kapcsolatban a múlt héten őrizetbe vett 21 ember közül 14-et letartóztatásba helyeztek, hetet szabadon engedtek. Kedden újabb három személyt állítottak elő – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez