Ekkora bogarat még nem látott

Nagyon ritkán lehet találkozni az óriáscincérrel. Nemrég egy japán kutató futott össze egyel véletlenül, ezt meg is osztotta az interneten.

Ami egy entomológus (rovarkutató) álma, az egy átlagember rémálma: találkozni egy ritka bogárral, ami nem mindennapi méretekkel bír. A japán twitter nem rég ettől lett hangos.

drgtrgrterg
„Itt a show sztárja. Hangos zajt hallottam, amikor megfordultam, nem hittem a szememnek: egy óriáscincér.”

Miközben rovarokról kutat Dél-Amerikában, egy fiatal japán kutató Munetosi Marujama a twitteren osztotta meg az óriásbogarat, amiről azt tartják: a második legnagyobb bogár a világon. A Titanus giganteus néven elkeresztelt óriáscincértől egyeseket kiráz a hideg, mások békésen játszanak vele, ha összefutnak a ritkán látott rovarral.

Marujama mindazonáltal azt is elárulta, miért olyan érdekes maga a bogár és annak feltűnése?

„Ez a példány az egyik legnagyobb titán bogár, több mint 16 centi hosszú. A herkulesbogár akár 17 centi hosszú is lehet, de mivel annak a szarva is bele tartozik, így ez a bogár sokkal nagyobb méretű. Ők általában csak meleg, esős napokon jelennek meg, vagy késő este, így ilyen látni valóban igen ritka dolog.”

oriascincer-3

Még ritkább dolog egyébként óriáscincér lárvát látni, hiszen lárvája erősen korhadó fatörzsekben évekig fejlődik, a kifejlett bogár azonban csak néhány hétig él, mely ezalatt nem is táplálkozik. A rovar Venezuelában, Kolumbiában, Peruban, és Brazília egyes részein őshonos.

oriascincer-2

(Visited 52 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez