Kampala a legélhetőbb város Kelet-Afrikában – de mi a helyzet máshol?

Már csaknem húsz éve jelenik meg évről évre az úgynevezett Mercel-jelentés, amely a legélhetőbb városokat rangsorolja.

A szempontrendszer meglehetősen összetett, összesen 39 tényezőt vizsgáltak meg. Az életminőség megítélésében a legnagyobb szerepe a biztonságnak van. Vizsgálták a terrorfenyegetettséget, a stabilitást, a közhangulatot, a helyi törvényeket, a hatósági gyakorlatot, a rendfenntartó és fegyveres erők fellépését, a kapcsolatokat más országokkal. Az egészségügy helyzete szintén kiemelt helyet foglal el a sorrendben, akárcsak az oktatás, a lakhatás és a környezeti tényezők. A legjobban szereplő városok a fejlett országok települései közül kerültek ki, a viszonylag kicsi népsűrűség, a kulturális és rekreációs szolgáltatások elérhetősége, az alacsony mértékű bűnözés és a jelentéktelennek tekinthető infrastrukturális problémák miatt.

A tanulmány szerint Bécs öregbíti jó hírét, az első helyen. A rangsorban szereplő 230 város közül csak két afrikai, CapeTown (92) és Johannesburg (95) került be a top 100 közé, ahol az egyéb helyeken európai, észak-amerikai és kelet-ázsiai városok vannak. Budapest a harmadik legélhetőbb város Kelet-Közép-Európában, Prága és Ljubljana után, a világon pedig a 77.

Kampala a 169. helyre került, megelőzve ezzel Nairobit (184), Kigalit (191) és Dar es Salaam-ot (198). A legélhetetlenebb város címet ezúttal Bagdad érdemelte ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez