Napi tesi és ének helyett – mindennapi osztálytakarítás

Eddig nagyobb részt külsős cégek takarították Szingapúr iskoláit, de ősztől ez a diákok mindennapos feladata lesz – az Oktatási Minisztérium szerint ez jót fog tenni az ifjú nemzedéknek.

A városállam oktatási rendszere már eddig is hatékonyságáról, és kiváló eredményeiről volt híres. Szingapúr – Ázsia más fejlett gazdaságai mellett – alapvetően a jó oktatásnak, a tanárok és a tudás megbecsülésének köszönhette eddig is  azt a fejlődést, amit az elmúlt évtizedekben elért. Ugyanakkor az Oktatási Minisztérium úgy látja, hogy a mai gyerekek otthon már nem feltétlenül kapják meg azt a fajta  törődést, ami korábban az ázsiai családokban általános volt. Magyarán szólva egyre több az elkényeztetett gyerek, aki alá a széket is odatolják.  A fiatalok pedig egyre többet szemetelnek –  nemrég maga a miniszterelnök tett közzé egy felháborító képet szertehagyott szemétről egy ifjúsági rendezvény után.  Márpedig Szingapúrt a szorgalom és felelősségteljes gondolkodás tette naggyá – nem is szólva a tisztaság iránti már-már beteges  rajongásról. (Ne feledjük, Szingapúr az az ország, ahol súlyos pénzbüntetés jár a rágógumi fogyasztásáért.)

Mindezt összevéve döntött úgy a minisztérium, hogy a diákok korábbi takarításai feladatait kiegészíti. Eddig csak a tavaszi nagytakarításban segédkeztek az iskolákban, az őszi félévtől azonban ez mindennapi feladattá válik.  Kötelező lesz  az általános iskoláktól az állami egyetemi előkészítőkig mindenkinek, aki iskolába jár. Nem is csak az osztálytermeket kell a diákoknak kitakarítaniuk – ők takarítják majd a folyosókat is, egyedül a vécék takarítását hagyják meg a takarítócégeknek.  Az iskolák maguk ütemezhetik a feladatokat – a lényeg, hogy minden nap el legyenek végezve. A minisztérium  állásfoglalása szerint a mindennapi takarítás növeli a diákok rendszeretetét, környezetük iránti felelősségérzetét és önfegyelmét. A szülők – a helyi sajtó szerint – egyöntetűen üdvözölték a lépést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez