Megint felgyújtotta magát egy fiatal a szabadságért

Felgyújtotta magát egy fiatal tibeti buddhista szerzetes, nem sokkal a kínai parlament és népfront éves ülésszakának kezdete előtt Szecsuan tartomány nyugati részén.

Kalszan Vangdu még hétfőn követett el öngyilkosságot a nagyrészt tibetiek lakta Kardze prefektúra Recokha kolostorának közelében, de a tibeti eseményekről rendszerint exkluzív információkkal rendelkező, washingtoni székhelyű Szabad Ázsia Rádió (SZÁR) csak szerdán számolt be róla.

A rádió szerint Kalszan Vangdu önégetése a Tibet teljes függetlensége melletti kiállás volt. A fiatalember kórházba szállításakor halt meg. A SZÁR úgy tudja, hogy hétfőn Indiában is felgyújtotta magát egy 16 éves tibeti fiatal; ő súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte az öngyilkossági kísérletet. A kórházból azt üzente, szeretné, ha a dalai láma sokáig élne és elérné Tibet számára a függetlenséget.

Tibeti emigráns források szerint az elmúlt öt évben legalább 113 tibeti gyújtotta fel magát, akciójukba többségük belehalt. A SZÁR szerint 2009 óta 144-en csatlakoztak az önégetőkhöz.

(A kép illusztráció)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez