“Halj meg máshol” – harc Ausztráliában a bevándorlással

Mohammad Albederee 31 éves iraki férfi, aki nemrég kapta meg az ausztrál Bevándorlási Hivataltól a menekült státuszt. Jelenleg egy pápua új-guineai menekülttáborban van, de a hatóságok áthelyeznék egy másik városba, ahol nagy valószínűséggel nem bírná sokáig.

Albederee már egy éve az ausztrál kormány kihelyezett menekültközpontjában van, ahol épp hogy képes túlélni a mindennapokat. A férfi tízhónapos éhségsztrájkot tartott, amiért nem látták el megfelelően sérüléseit, melyeket a helyi őrök okoztak. Az éhezéstől 74 kilogrammról 48-ra csökkent a súlya, és már nem képes ételt magához venni.

Jelenleg édes teán és injekciókon él. Járni pedig csak mankóval tud, és egyik karja el is van törve. A Lorengauban található menekülttáborban azonban nem kapja majd meg ugyanezt az ellátást, ott ugyanis az emberek nagyrészt az őket támogató magánszemélyek segítségére támaszkodnak. A tőlük kapott pénzből tudnak maguknak gyógyszert és ellátást vásárolni.

Az ausztrál Bevándorlási Hivatal közleménye szerint minden, a központot elhagyó menekült négy hétre elegendő gyógyszert vihet magával, az új létesítményben pedig heti egyszeri orvosi ellátásra van lehetőség.

“Amennyiben a lorengaui kórházban nem hozzáférhetőek a gyógyszerek, úgy a menekültek megvásárolhatják azokat a helyi gyógyszertárakban” – mondta a Bevándorlási Hivatal szóvivője, és hozzátette: sok olyan ember él a központban, akik már megkapták az ausztrál hatóságoktól a menekült státuszt.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez