Brazíliában a kisfejűség-gyanús esetek tizedénél mutatták ki a zikavírust

A zikajárvány tavaly októberi kitörése óta Brazíliában 5909 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, ugyanakkor ezeknél csak 641 esetben tudták biztosan kimutatni a zikavírust – közölte szerdán az a dél-amerikai állam egészségügyi minisztériuma.

A minisztérium legfrissebb adatai szerint a bejelentett esetek közül 1046-nál kizárták a mikrokefáliát, a maradék 4222 esetben ugyanakkor még tovább folynak a vizsgálatok.

A mikrokefália ritka rendellenességnek számít, és a kóros kisfejűség mellett agykárosodással jár az újszülötteknél.

A zikajárvány kitörését megelőzően a hatóságok szerint Brazíliában évente átlagosan 150 mikrokefáliás esetet jelentettek, ugyanakkor néhány kutató úgy véli, a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet.

A kutatók jelenleg azon fáradoznak, hogy megállapítsák, kapcsolatban áll-e a zikavírus a mikrokefáliával. A kóros kisfejűséget ugyanis a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja – mutattak rá.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint úgynevezett kóros kisfejűséget okozhat magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez