Egyre többen választanák újra Putyint

Az oroszok 74 százaléka újraválasztaná Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha a 2018-as elnökválasztáson újraindulna – derült ki az összoroszországi közvélemény-kutató központ (VCIOM) orosz állami közvélemény-kutató csütörtökön közzétett felméréséből.

A központ megjegyezte, hogy az utóbbi négy évben ez a legnagyobb arány a megkérdezettek körében.

A felmérés szerint azoknak a 70 százaléka is újraválasztaná Putyint, akik szerint az orosz államfő még sok mindent nem teljesített a 2012-es kampányígéretei közül. A VCIOM megjegyzi, 2013-hoz képest több mint kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik szerint az elnök már teljesítette ígéreteinek java részét. 2013-ban a válaszadók 16 százaléka, 2016-ban már 37 százalékuk gondolta ezt így.

A megkérdezettek 15 százaléka nem tervezi, hogy Putyinra voksoljon, 11 százalékuk pedig nem adott választ a kérdésre.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az elnöknek kedvező felmérési eredmény részben a Krím 2014-es elcsatolásának tudható be. A

AP megjegyzi, hogy az állami közvélemény-kutatók általában kedvezőbb eredményeket közölnek Putyinról, mint a független szervezetek.

A VCIOM felmérését január 23. és 24. között végezték, 1600 embert kérdeztek meg 130 településen, Oroszország 46 területén. A statisztikai hiba nem magasabb 3,5 százaléknál.

Az orosz elnököt hat évre választják.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez