Kockázatosabban szexelnek a leszbikus fiatalok

Két amerikai egyetem készített felmérést több mint háromezer, 13 és 18 év közötti lánnyal. Az eredmények pedig azt mutatják, a leszbikus fiatalok korábban kezdik a szexet, és jóval kevesebbet beszélnek a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megelőzéséről.

Ötből egy, magát leszbikusnak valló lány válaszolta azt a kérdőív során, hogy lefeküdt férfival a közelmúltban. Korábban is kezdik a szexuális életet, az átlagéletkor 13 év és 9 hónap volt a szüzesség elvesztésénél (ehhez képest a bi- és heteroszexuális lányokkal jóval később, 15 éves koruk után történt ez meg). Emellett pedig átlagosan több szexuális partnerük van tinédzser éveik során.

A probléma ott rejlik, hogy azt gondolják: kisebb eséllyel kapnak el szexuális úton terjedő betegségeket, mint hetero- vagy biszexuális kortársaik. A leszbikus csoport válaszadóinak csupán egyharmada beszélt a megelőzésről legutóbbi partnerével.

Ez is egyfajta mellékhatása lehet annak, hogy a társadalom mindenképpen valamilyen csoportba akarja kényszeríteni az embereket, szexuális érdeklődésük alapján. Erről beszélt a kutatás egyik társszerzője, Michele Ybarra is:

“Az eredmények is azt mutatják: az, hogy milyen szexuális beállítottságúnak vallják magukat egyesek, nem mindig van összhangban cselekedeteikkel – különösen a tinédzser éveik alatt.”

Ezért aztán szükség van arra, hogy mindenki megkapja a megfelelő felvilágosítást a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzéséről.

Fotó: PIxabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez