Utat törünk Afrikában – vasárnap estig látogatható az V. HTCC Afrika Expo

A magyar kormány fontos partnerként tekint Afrikára, ahol számos lehetőséggel várják a külföldi befektetőket, köztük a magyar cégeket – mondta Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkára az V. HTCC Afrika Expo és Vásár megnyitóján 2016. március 3.-án csütörtökön, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Az Abdoul Camara szenegáli táncművész által bemutatott fergeteges táncshow után Szilasi Ildikó Hermina, az Afrika Expo főszervezője, az Utazz Afrikába Utazási Iroda ügyvezetője hangsúlyozta, hogy tisztán látszó jelei vannak annak, hogy a magyarok egyre inkább utat törnek Afrikában. Ezt mutatja az évről-évre fejlődő, idén 13 afrikai ország képviseletében 26 kiállítóval büszkélkedő expo sikere.

Az egyre élénkebb magyar jelenlétet Afrikában az is nyomatékosítja,hogy a vásár névadó szponzora és kiemelt kiállítója, a HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) már öt afrikai országban rendelkezik irodával. Miután Balogh Sándor, a HTCC és a Magyar Afrika Társaság elnöke megnyitotta a négynapos kulturális- és szakmai programsorozatot, az esemény a Kereskedelmi Lehetőségek Afrikában című konferenciával folytatódott. A programon többek között Lizeth Satumbo Pena, az Angolai Köztársaság nagykövete és Negash Kibret, Etiópia nagykövete is előadott.

Expo megnyito 1 AE2016 megnyito nap 6 AE2016 megnyito nap 7

A HTCC Afrika Expo, az Utazás Kiállítás egyidejű kiállításaként vasárnap 18 óráig várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont A Pavilon 101/ A standhelyén. Az expóra idén Etiópiából jelentkezett a legnagyobb üzleti delegáció. Magyarország kameruni iiszteletbeli konzul asszonya Kamerunból, az antik művészeti ritkaságokat értékesítő Tanganika Afrika egyenesen Brüsszelből érkezett.

A diplomáciai képviseletek közül a Dél-Afrikai Köztársaság Nagykövetsége, Madagaszkár Konzulátusa és a Tunéziai Nagykövetség mutatkozik be. Az Afrikában tevékenykedő for-profit szervezetek közül a Grinex Trade Ltd., a hulladékgazdálkodás területén tevékenykedő KOM-NAP Kft. tevékenységét ismerhetik meg a látogatók. Az Utazz Afrikába Utazási Iroda standjánál széleskörű tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők szenegáli, tanzániai, ugandai, madagaszkári utazási lehetőségekről, sőt a hírlevélre feliratkozók még szenegáli utazást is nyerhetnek!

A Kecskeméti Egyetemen fejlesztett, díjnyertes napelemes autó, amely nemsokára átszeli Dél-Afrikát, sok látogatót vonz különös megjelenésével. A non-profit szervezetek között a Taita Alapítványnál kézműves foglalkozás várja a gyermekeket, a Magyar- Afrika Társaság és az Afrikáért Alapítvány standjánál diáktámogatási és humanitárius programokról lehet tájékozódni. Az expóról természetesen a művészeti termékeket kínáló boltok sem hiányozhatnak.

Az Afrikai Szabóság szombaton vonultatta fel új kollekcióját divatbemutatóján. A Culturafrica standjánál a portékák egyenesen a készítőktől Szenegálból, Ghánából, Maliból, Kongóból érkeztek. Az Afrika Tanulmányok pultjánál a Publikon Kiadó könyveiből, a Globoport Kiadó műveit is magába foglaló HTCC standnál a Globoport könyvekből vásárolhatnak a látogatók.

Abdoul1

Az V. HTCC fő üzenete egybecseng Al Ghaoui Hesna, az V. HTCC Afrika Expo és Vásár közismert támogatójának hangsúlyos gondolatával, miszerint „Alig jut figyelem arra a rengeteg pozitív dologra, az elképesztően sokszínű kultúrára és a komoly fejlődésre, ami ugyanúgy jellemzi Afrikát!”

Hesna 3

Írta:

Szilasi Ildikó Hermina

Afrika-szakértő

Alapító-főszervező Afrika Expo és Vásár

www.afrikaexpo.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez