Nőt nyomtat a bankjegyre a miniszterelnök

A világ bankjegyein szinte csak férfi hírességek szerepelnek. A ritka kivételeket egy-egy királynő képviseli. Kanadában például II. Erzsébet. Igaz, két év múlva már máshogy lesz.

A kanadai kormány minisztereinek fele nő. Itt azonban nem áll meg az önmagát nyíltan feministának valló miniszterelnök, Justin Trudeau. A héten jelentette be: először az ország történetében női híresség arcképet (nem a királynőét) nyomtatják majd az egyik bankjegyre 2018-ban.

Hogy melyik hölgy lesz a kiválasztott, arról maguk a kanadaiak döntenek. Ki-ki összesen öt személyt nevezhet a Bank of Canada honlapján április 16-ig. Persze nem akárkit, a jelöltnek létező kanadai állampolgárnak kell lennie. Szóval Edward herceg szigetének vörös hajú lakója, Anne Shirley nem jöhet számításba. Viszont kitalálója, Lucy Maud Montgomery írónő igen. Ugyanis az is kitétel, hogy az illető legalább 25 éve halott legyen.

Az így kapott listát egy kanadai tudósokból, művészekből álló független tanács fogja 10-12 fősre szűkíteni. Miután ezt az állampolgárok véleményezték, három-, vagy ötfősre csökkentik a lehetséges jelöltek listáját. Majd a Bank of Canada vezetője a gazdasági miniszterrel megvitatja a kérdést és a végső döntést a miniszter fogja bejelenteni.

A 2018-as dátummal Kanada két évvel megelőzi az Egyesült Államokat, ahol 2020-ra tervezik női híresség arcképét a tízdollárosra nyomtatni.

Hogy Lucy Maud Montgomery-n kívül kik jöhetnek még számításba a kanadai szavazáson, azt a Foreign Policy latolgatta. Bár nagy esélyes a női választójogot kivívó Nellie McClung, későbbi náci kapcsolatai miatt nem valószínű, hogy kiválasztják.

Esélyes lehet még Laura Secord a kanadai identitás egyik úttörője, aki az 1812-es háborúban a briteknek kémkedett az amerikaiakkal szemben. Illetve két művész: Emily Carr az első modernista festőnő és Pitseolak Ashoona a kanadai inuit indiánok egyik olyan utolsó képviselője, aki még a hagyományos, nomád életmódú közösségben nevelkedett.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez