Szír parancsnok: Visszafoglaltuk Palmürát

Alig pár órával azután, hogy Homsz tartomány kormányzója bejelentette, küszöbön áll az ókori rommezőt magában foglaló település visszafoglalása, a térség katonai parancsnoka már jelentette is: visszafoglalták a romvárost.

A Sivatagi Sólymok – egy, a kormányhadsereggel szövetséges milícia – parancsnoka, Muhammad Dzsaber nyilatkozott az orosz Sputniknak arról, hogy megközelítették a romvárost, majd később a parancsnok a RIA Novosztyinak megerősítette, hogy pusztán könnyű fegyverzettel – nyilván, hogy az értékes épületek maradványait védjék – visszafoglalták a romvárost. A kormányhadsereg reggel még csak annyit közölt, hogy az újvárosban – a korábbi szállodák és éttermek környékén – folynak a harcok. A város végleges megtisztítása a dzsihadistáktól persze még időt vesz igénybe – az Iszlám Állam fegyveresei több helyen beásták magukat.

A Szíriában állomásozó orosz erők parancsnoka, Alekszandr Dvornyikov tábornok úgy kommentálta Palmüra visszavételét a Sputniknak, hogy az “jelentős csapás” az Iszlám Államra, mert nemcsak kettévágja annak az erőit, de megnyitja az utat a szír kormánycsapatok előtt Deir ez-Zór és Rakka felé is. Deir ez-Zór jelenleg a legnagyobb kormánypárti enklávé, amelyet már jó ideje körbezártak az Iszlám Állam fegyveresei. A tartományi székhely felmentése nyilván elsődleges célja a szír kormányhadseregnek. Rakka, az Iszlám Állam “fővárosa” pedig szimbolikus és stratégiai szempontból is fontos helyszín. Dvornyikov tábornok ezek mellett ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy Palmüra elfoglalásával megnyílik az út az iraki határ felé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez