Hátborzongató vallomást tett Phenjanban a kémkedéssel vádolt amerikai

Tragikus sors várhat arra a 63 éves, koreai származású amerikaira, akit kémkedés miatt állítottak “bíróság” elé Phenjanban. Vallomása szerint azért követte el a bűnöket, mert “Dél-Korea és az Egyesült Államok, ahol felnőtt, amerikai értékeket ültetett belé, és a KNDK gyűlöletével fertőzte meg elméjét”. A férfi bocsánatot kért mindenért, és jelezte: elfogad bármiféle büntetést, de könyörgött, hogy adjanak lehetőséget neki hibái kijavítására.

Az észak-koreai nyilvánosság előtt ismerte be korábbi kémtevékenységét egy Phenjan által fogva tartott, dél-koreai születésű amerikai állampolgár, Kim Dong Chul pénteken.

Az idén 63 éves férfi egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy katonai és államtitkokat próbált összegyűjteni, amelyek segítségével a Kim Dzsong Un vezette kormány megdöntését tervezte.

A kémkedéssel vádolt férfi 1972-ben költözött az Egyesült Államokba, majd 2005-től a kínai-észak-koreai határon fekvő Jandzsiban folytatta életét, 2008-ban pedig a kínai vállalkozók körében is népszerű észak-koreai Raszon különleges gazdasági övezetben alapított kereskedelmi céget.

Kim beismerte, hogy ezalatt az időszak alatt “reakciós propagandát” folytatott, és úton-útfélen “rossz hírét keltette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK)”, hogy “aláássa a nemzet egységét”. Szakértők szerint a férfi vallomásában elhangzott kifejezések félelmetesen hasonlítanak a hivatalos körök szóhasználatára.

Kim rámutatott, hogy piszkálta az észak-koreai vezetést éltető alkalmazottait, és a rezsim összeomlását vizionálta, miközben “félelmet keltett beosztottjai körében a Washington által indítandó háború rémképével”.

A férfi vallomása szerint “2013-ban kezdett kémkedni, miután számos dél-koreai tisztségviselővel kapcsolatba került, akik azzal bízták meg, hogy gyűjtsön információt a phenjani vezetőkről, az atomlétesítményekről, a katonai titkokról, a nemzetgazdaságról, az épülő hajóflottáról, illetve a legfrissebb politikai és gazdasági irányvonalakról”.

Kim tavaly októberben került a hatóságok kezére, miközben egy USB-kulcsot és más “katonai titkokat tartalmazó” dokumentumokat vett át egy helyi lakostól. Kim elmondta: azért követte el a bűnöket, mert “Dél-Korea és az Egyesült Államok, ahol felnőtt, amerikai értékeket ültetett belé, és a KNDK gyűlöletével fertőzte meg elméjét”. A férfi bocsánatot kért mindenért, és jelezte: elfogad bármiféle büntetést, de könyörgött, hogy adjanak lehetőséget neki hibái kijavítására.

Az észak-koreai rezsim az elmúlt években több külföldi állampolgárt ítélt el a KNDK ellen elkövetett bűncselekmények miatt, és számos olyan volt, aki nyilvános vallomást is tett. Múlt héten tizenöt év kényszermunkára ítélték Otto Frederick Warmbier amerikai diákot, mivel levett egy politikai szlogenes plakátot egy hotelről. 2015 végén pedig Hyeon Soo Lim koreai születésű kanadai lelkipásztort ítélték életfogytiglani munkatáborra felforgató tevékenységére hivatkozva.

Forrás:MTI

Kép:Foxews.com

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez