Az első drónfelvétel a felszabadított Palmüráról

Irina Bokova az UNESCO főtitkára üdvözölte a romváros visszafoglalását, és reményét fejezte ki, hogy minél előbb megindulhat a rekonstrukció. A szír műemlékvédelem azt ígéri, régi pompájába állítják vissza a világörökségi helyszínt.

Az orosz állami tévé értesülései szerint a Sivatagi Sólymok elvenezésű kormánypárti milícia és a kormánycsapatok már a város nagy részéről kiszorították a terroristákat, és több, mint száz négyzetkilométernyi területet foglaltak el az elmúlt napokban. Az ISIS harcosait már kiszorították a főhadiszállásukról, és az egykori  turisztikai komplexumból is. Az ISIS felszólította a város lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket, és  maguk a terroristák is menekülnek a városból.  A harcok már onnan kilométerekre folynak. A szír hadsereg, hogy megőrizze a műemlékeket, nem használja nehézfegyvereit a térségben – összesen 6000 szír katona vesz részt az akcióban. Az orosz televízió már közzé is tette a felszabadított romterület felett készült első drónvideót.

Abdel Karim Maamoun, a szír műemlékvédelmi igazgatóság vezetője az ígérte, amint a harcok véglegesen elvonulnak, megkezdődik a kárfelmérés, és amint lehetséges, megkezdik a helyreállítást is. Mindkét felrobbantott ókori templomot az eredeti formájában építik majd újjá az UNESCO szakemberei segítségével.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez