Ilyen, amikor a katonák akarnak demokráciát

Mianmar hadserege elkötelezte magát a demokráciához vezető út mellett – jelentette ki a dél-ázsiai ország hadseregének főparancsnoka vasárnap, napokkal a demokratikusan megválasztott kormány beiktatása előtt.

Min Aung Hlaing tábornok egy mianmari katonai parádén arról beszélt, hogy a hadsereg az ország egyesítő ereje és az alkotmány védelmezője.

Utalva a tavaly novemberi választásokra, ahol a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) abszolút többséget szerzett a törvényhozás mindkét házában, hangsúlyozta: a hadsereg együttműködött az ország és a nép jólétének érdekében, továbbra is vezető szerepet kell vállalnia az ország politikájában.

A demokráciához vezető úton azonban – mint hangsúlyozta – két fő akadály van: a jogállamiság figyelmen kívül hagyása és a fegyveres felkelések. Mindkettő csak kaotikus demokráciához vezethet, ezért felül kell kerekedni ezeken az akadályokon – tette hozzá.

Az új mianmari kormány április 1-jén lép hivatalba, párhuzamosan az ország új vezetőinek beiktatásával. A törvényhozás Aung Szan Szú Kji régi szövetségesét, Htin Kiavot választotta meg elnöknek.

A mianmari választási rendszer előírásai szerint az államfői tisztségre a parlament két háza és az alkotmány értelmében a törvényhozói helyek negyedét birtokló hadsereg állíthatott jelöltet. A jogszabályok alapján három jelölt volt alkalmas a hivatal betöltésére. Az elnöki posztot a legtöbb szavazatot szerző jelölt tölti be, míg a másik kettő alelnöki pozícióba kerül.

Htin Kiav két évtizede szoros szövetségese Aung Szan Szú Kjinek. A Nobel-békedíjas politikus korábban azt mondta, hogy a színfalak mögül ő maga fog kormányozni. Ő ugyanis nem választható elnökké, mivel néhai férje brit állampolgár volt, és gyerekei is azok, az alkotmány pedig tiltja, hogy az elnökjelölt bármely családtagja más ország állampolgára legyen. Értesülések szerint Aung Szan Szú Kji a külügyminiszteri tisztséget fogja betölteni.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez