Letette hivatali esküt Mianmar új, szabadon választott elnöke

Letette hivatali esküjét szerdán Mianmar új elnöke, Htin Kiav, személyében hosszú idő után először nem a katonai junta jelöltje került az ország élére.

A hetven éves államfőt a több évtized után először szabadon választott parlament ülésén iktatták hivatalába két alelnökével együtt. Htin Kiav esküjében megfogadta, hogy hű lesz a mianmari államszövetséghez és népéhez, tiszteletben tartja alkotmányát és törvényeit. Később a nap folyamán a távozó elnök, Thein Szein ünnepélyesen átadja az elnöki hivatalt utódjának.

Mianmarban a hadsereg fél évszázados egyeduralmát követően 2011-ben került névleg civil kormány a hatalomba, de a katonák gyakorlatilag megtartották vétójogukat a politikai rendszerben.

A délkelet-ázsiai országban 2015. november 8-án, 25 év után először tartottak szabad parlamenti választásokat, és ezeken az Aung Szan Szú Kji, Nobel-békedíjas politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szerezte meg az abszolút többséget, annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

Előzőleg 1990-ben, 30 év után rendeztek szabad választásokat, akkor szintén Aung Szan Szú Kji pártja szerezte meg a szavazatok többségét, de a hadsereg akkor megakadályozta, hogy az NLD átvegye a hatalmat. Htin Kiav két évtizede szoros szövetségese Aung Szan Szú Kjinek, aki korábban azt mondta, hogy a színfalak mögül ő maga fog kormányozni. Ő ugyanis nem választható elnökké, mivel néhai férje brit állampolgár volt, és gyerekei is azok, a katonai junta által hozott alkotmány pedig tiltja, hogy az elnökjelöltek bármely családtagja más ország állampolgára legyen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez