Hagyományos talpalávaló – Táncháztalálkozó 2. nap

Az OTP Bank támogatásával megrendezett 36. Táncháztalálkozó harmadik napján vasárnap is kint jártunk, hogy meglessük, milyen módon gyűlik össze az ország, sőt a környező országok minden részéből a népzene, a néptánc, a tárgyalkotó népművészet képviselői mellett, a folklór kedvelő látogatók hada a Papp László Sport Arénában.

Hatalmas tömeg, gyerekek, játék, bazár, tánc, mulatság és vidámság – ez jellemezte a Papp László Sport Arénában megrendezett Táncháztalálkozót és Vásárt, melyet idén 35. alkalommal rendeztek meg. A vasárnapi napon is több teremben, számtalan programmal várták az érdeklődőket.

DSC_0750 DSC_0752 DSC_0766

A központi csarnok már vasárnap délelőtt megtelt, ahol a tömegben együtt ropták a talpalávaló muzsikusok megállíthatatlan zenéjére a látogatók és néptáncosok. Miközben a látogatók a 3 nap alatt részt vehettek többek között viseletbemutatón, német nemzetiségi, érsekcsanádi, méhkeréki román, dévaványai, szlovák, kiskunsági, dél-alföldi táncokban, addig a fiatalok népi játékokat próbálhattak ki, kézműves foglalkozáson vehettek részt, sőt, olykor a folyosón, kistermekben találkozhattunk néptáncot tanuló gyerekcsoportokkal.

DSC_0764 DSC_0765 DSC_0774 DSC_0776

A napon nem csak néptáncosok gyűltek össze, de a például a békési, békéscsabai, deszki, szegedi, hartai, kalocsai, kecskeméti szabadkai, szegedi stb. táncegyüttesek mellett kiváló népzenészek biztosították a talpalávalót. Az napot ráadásul Lajkó Félix koncertje és Mezőségi Bál zárta.

Az Aréna kistermei sem maradtak üresen, hiszen a rengeteg népművészetet, hagyományt idéző kiállítás mellett, számos tájegység tánca mutatkozott be kicsik és nagyok előadásában, fürge lábak és csodás hangok kíséretében. A rendezvény gyakorlatilag a legszélesebb tárházát hozta el a népzenei irányzatoknak Budapestre, annak teljes ismeretanyagával, legnevesebb képviselőivel. A fiatal érdeklődők sokasága mellett több középiskola is megmutatta értékeit, és ragaszkodását a néphagyományokhoz, zenéhez, tánchoz, énekhez, nem beszélve a különleges hangszerek felvonultatásáról. Az úgynevezett Folk-kocsmában pedig igazi magyar hangulatot hozott el például a Góbé zenekar.

DSC_0753 DSC_0754 DSC_0755 DSC_0756 DSC_0757 DSC_0767 DSC_0769 DSC_0770

A számtalan bemutató mellett rengeteg vásár fiát is magukhoz vehettek a látogatók, az Aréna teljes területét ellepték a különböző árusok. Érdekes, hogy milyen nagy volt az érdeklődés a népviseletre, és egyéb portékákra, terítőkre, függönyökre, egyéb néphímzéses szövetekre, melyeket még az igen picik is szívesen öltöttek magukra. A portékák ráadásul szintén a különböző tájegységek sajátosságait tükrözték.

Az O.K. Központ standja vasárnap sem maradt érdeklődő nélkül.

DSC_0761

A különböző néptánccsoportok pedig egész nap gondoskodtak arról, hogy senki ne maradjon ülve.

DSC_0780 DSC_0782 DSC_0783

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez