Heves fegyveres összecsapások Brazzaville-ben

Több katonai objektum ellen történt támadás a Kongói Köztársaság fővárosában, ahol a legutóbbi információk szerint jelenleg is folynak a harcok. A nyugat-közép-afrikai országban egyébként nemrég választásokat tartottak, az ellenzéki pártok szerint komoly csalások történtek a voksoláson.

Rendkívül feszült a helyzet jelenleg a Kongói Köztársaság fővárosában, ahol a biztonsági erők mellett a hadsereg katonái is kivonultak. Az AP hírügynökség információi szerint a Nindzsa milícia harcosai lendültek támadásba.

A fegyveres összecsapások a kora hajnali órákban robbantak ki, Makelekele és Bacongo negyedben, amelyek az ellenzék fellegvárának számítanak a fővárosban. A Reuters hírügynökség azt közölte, hogy a fiatal ellenzéki aktivisták is az utcán vannak, Makelekelében elbarikádozták magukat, és Denis Sassou Nguesso elnök lemondását követelik.

Halálos áldozatokról és sérültekről még nincsenek hírek. A mostani összecsapások egyébként nagy valószínűséggel  Nguesso elnök újraválasztása miatt robbanhattak ki. A 73 éves elnököt ugyanis azzal vádolják politikai riválisai, hogy elcsalta a választásokat, és előttük még egy vitatott alkotmánymódosítást is végrehajtott annak érdekében, hogy eltörölje az elnöki mandátumokra és életkorra vonatkozó korlátozásokat – ezek ugyanis már nem tették volna lehetővé az újraválasztását. Az alkotmánymódosítás egyébként komoly felháborodást váltott ki Kongóban még tavaly októberben. Országszerte tüntetések is voltak miatta, és legkevesebb 18 halálos áldozatot követeltek.

Kép:telesurtv.net

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez