Életében egyszer látta édesapját: Meghalt Majakovszkij lánya

Az Egyesült Államokban Patricia Thompsonként, Oroszországban Jelena Majakovszkajaként ismert hölgy 89 évesen hunyt el. A hírt Facebook adatlapján közölte a moszkvai Majakovszkij Múzeum.

A modernista szovjet költő, Vlagyimir Majakovszkij 1925-ben három hónapot töltött az Egyesült Államokban. Ekkor találkozott az orosz emigráns Elli Jones (eredeti nevén Jelizaveta Petrovna Zibert) fordítóval.

Bár a villámgyorsan egymásba szerelmesedő pár elválaszthatatlan volt ebben az időszakban, mégis inkább titokban tartották kapcsolatukat. Feltételezték, a nő kapitalista apja és a szovjetek nehezen értenék meg a döntést.

Majakovszkij elutazása után, 1926. június 15-én született meg a kislány, Jelena Majakovszkaja. Ekkoriban már George Jones udvarolt édesanyjának és össze is házasodtak. A gyermeket a férfi nevére vette és saját lányaként nevelte. Édesapjával a kislány egyetlen egyszer találkozott, 1928-ban, Nizzában.

Korábban a Russia Beyond the Headlines-nak elmondta, édesanyja sosem hazudott sem neki, sem férjének a múltról. A titkot 65 éves korában, Majakovszkij születésének 100. évfordulóján fedte fel Elli Jones.

A szerkesztőként és kiadóként is dolgozó nő több könyvet is írt. Apja sorsdöntő amerikai utazásáról a Mayakovsky in Manhattan: A Love Story című kötetben emlékezett meg.

Kép: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez