A NATO aktívabb szerepet vállalna az Iszlám Állam elleni harcban

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint az észak-atlanti szervezet azért, hogy hatékonyabbá tegye az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcot, együtt kell működnie a Maghreb és az Öböl-menti országokkal. Nem jósolja, hogy rövid ideig fog tartani az IÁ elleni harc.

A főtitkár szerint az említett térségek országainak vezetői kifejezték szándékukat a NATO-val való szorosabb együttműködés iránt, a katonai szövetségnek pedig válaszolnia kell ezekre a felhívásokra. Stoltenberg megjegyezte, hogy a NATO-nak elsősorban meg kell erősítenie a kapcsolatát a közel-keleti arab országokat tömörítő Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal (GCC). Ezt a kérdést a július elején tartandó varsói NATO-csúcson fogják megvitatni – tette hozzá.

Elmondta, javasolni fogja az iraki kormánynak nyújtott kollektív segítség fokozását, ami magába foglalja az IÁ ellen harcoló iraki erők kiképzését és felszerelését. Stoltenberg szerint a NATO-nak továbbá segítséget kell nyújtania több ország, mások mellett Líbia hadseregének a kiképzésében a stabilitás és a biztonság növelése érdekében. A NATO-főtitkár szerint így a katonai szövetség jobban hozzá tudna járulni az IÁ ellen harcoló globális koalíció erőfeszítéseihez. Hangsúlyozta, hogy ez a harc sokáig fog tartani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez