Öngyilkos merénylők robbantottak Oroszországban is

Robbanások hallatszottak ma délelőtt tízkor a Csecsenföldhöz közeli dél-oroszországi Sztavropol terület Novoszelickoje falujában. Az Interfax hírügynökség információi szerint három öngyilkos merénylő próbálta megtámadni a rendőrség épületét. Az őket leszerelő akcióban civilek nem sérültek meg.

Hogy kik voltak a ma délelőtti támadók, egyelőre nem írja az orosz sajtó. Annyi bizonyos, hogy hárman voltak és gránátokkal felszerelve indultak a rendőrségi épület ellen Novoszelickojében. Az épülettől körülbelül hat méterre robbantottak, de ezután szinte azonnal kettejüket likvidálták, egyikük pedig felrobbantotta magát. Az esetben sem rendőrök, sem civilek nem sérültek.

Miközben zajlik a helyszínelés, a településen megemelték a biztonsági intézkedések szintjét. Az óvodákat, iskolákat és kórházakat fokozottan őrzik, és arra kérték a helyieket, ha tehetik, inkább maradjanak otthon. Nem zárható ki ugyanis, hogy a délelőtti eset elterelő hadművelet volt újabb merényletek elkövetésére – tájékoztatta Sztavropol kormányzója, Vlagyimir Vlagyimirov a Dozsgy tévét.

Novoszelickoje a terület központjától, Sztavropoltól 120, Bugyonnovszktól pedig 60 km-re fekszik. Ez utóbbi 1995. június 14-én került be a hírekbe, amikor a csecsen Sámil Bászájev vezette milicisták körülbelül 1500 túszt ejtettek és hat teljes hónapig tartottak őket fogva a város gyógyintézetében és kórházában. Végül az orosz csapatok támadása során 148-an meghaltak és 500-an megsebesültek. Később a hatóságok kinyomozták, hogy Bászájev eredetileg nem Bugyonnovszkot, hanem az attól 100 km-re fekvő Minyeralnije Vodi repülőterét akarta megtámadni, hogy onnan repülőket indíthasson Moszkva bombázására.

Egyelőre nem tudni, a merénylőknek volt-e bármilyen közük a villongásairól híres Csecsenföldhöz. Éppen ezért Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov intett a hosszú távú következtetések levonásától. Szerinte amíg nem tudják pontosan, hogy az eset terrorista fenyegetés-e, vagy szimplán banditizmus, addig nehéz bármit is mondani.

Ugyanakkor egyes orosz parlamenti képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy mennyire hatékonyan szerelte le a támadókat a rendőrség – írja a RIA Novosztyi állami hírügynökség. Szerintük ez is az orosz biztonsági szervek rendkívüli felkészültségét bizonyítja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez