Nem tűrik tovább a munkanélküliséget a szavazók

Váratlan vereséget szenvedett a szerdai dél-koreai választáson a kormányon lévő konzervatív párt, amelynek nemhogy kényelmes parlamenti többsége nem lesz, de még a többségtől is messze került – vált bizonyossá csütörtökön a szavazatok 99,9 százalékának feldolgozása révén.

A – szinte biztos, bár még nem hivatalos – végeredmény szerint csak 122 helye lesz a 300 tagú parlamentben az államfő, Park Gun Hje vezette Szenuri (Új Határ) pártnak. Négy éve még 152 mandátumot szerzett.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Mindzsu (Együtt Demokratikus Párt, MPK) 123 mandátumra tett szert, a kisebbik, a Néppárt 38 helyet kap. Az ellenzék mindazonáltal megosztott: a Néppárt a Mindzsuból kilépett párttagokból jött létre, és nemrégiben, így az ellentétek még frissek.

A választási előrejelzések egyébként még kedden is azt mutatták, hogy a Szenuri kényelmes többséget szerez a parlamentben, komoly csapást mér a megosztott ellenzékre, és növeli annak esélyét, hogy újra megszerzi az államfői széket, miután jövőre lejár Park Gun Hje elnöki mandátuma, aki nem választható újra.

Dél-Koreában az államfő tiszte nem pusztán formalitás, hanem erős hatalommal jár.

A Reuters hírügynökség a választási eredmény magyarázataként megjegyzi: a szavazóknak elegük lett abból, hogy a parlament nem törődik például a magas munkanélküliség problémájával. A fiatalok körében 12,5 százalékos volt februárban az állástalanok hányada, 17 év óta a legmagasabb.

Kép: Park Gun Hje (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez