Ritka pillanat: Mugabe ellen tüntettek Zimbabwében

Évek óta nem került sor ekkora tiltakozó megmozdulásra a zimbabwei fővárosban, Hararéban, ahol az utcára vonuló tömeg egyöntetűen a 92 éves Robert Mugabe elnök lemondását követelte. Szerintük olyan vezetőre van szükség, aki végre talpra tudja állítani a romokban heverő országot.

Körülbelül kétezer ember gyűlt össze Harare egyik főterén annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság és a rendőrség nem adott engedélyt a megmozdulásra. A tüntetés így is békésen és erőszakmenetesen zajlott, a rendőrség jelenléte mellett. Az utcára vonuló tömeg főként fiatalokból, diákokból és középkorú emberekből állt, őket érinti ugyanis leginkább az a gazdasági válság, amely több mint 15 éve tart az egykoron virágzó dél-afrikai országban.

A tiltakozók Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető, a 92 éves Robert Mugabe első számú riválisának hívó szavára gyűltek össze. Az ellenzéki politikus a tömeg elé kiállva buzdította híveit, akik transzparensekkel vonultak ki és követték vezérük utasítását. Az MDC (Mozgalom a Demokratikus Változásért) vezetőjeként jelezte, hogy ami most történik az még csak a kezdet, hamarosan országszerte hasonló megmozdulásokat fognak szervezni, hogy jobb belátásra bírják a betegeskedő elnököt.

„Azért vagyunk itt, hogy megmondjuk Mugabe elnöknek és rezsimjének, hogy megbuktak” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint az ország jelenlegi vezetésének fogalma sincs, hogyan lehetne megszüntetni, illetve talpra állítani az ország gazdaságát.

Hivatalos adatok a zimbabwei gazdaság teljesítményéről és a munkanélküliek valós számáról nem igazán állnak rendelkezésre. A becslések szerint viszont legalább 2.2 millió olyan ember van az országban, akiknek nincs munkájuk. Ez pedig irdatlanul magas szám ahhoz képest is, hogy az ország lakossága 13-14 millió között van. Az emberek többsége mély szegénységben él, miközben a politikai elit, Mugabe vezetésével hatalmas vagyonokra tesz szert.

Robert Mugabe 1980 óta vezeti Zimbabwét. 2000-ben gazdasági reformokat vezetett be, katasztrofális eredményekkel, ami a fehér telepesek kiűzésével párosult. Ennek eredménye végül az lett, hogy a gazdaság teljesen tönkre ment, az infláció hatalmas mérteket öltött. A mezőgazdaság a fehér telepesek elűzése miatt gyakorlatilag megsemmisült, ami élelmiszerhiányt eredményezett. A jobb élet reményében pedig egyre több zimbabwei vándorol el az országból, hogy a szomszédos Botswanában, vagy a Dél-afrikai Köztársaságban találjon munkát, megélhetést magának.

kép:BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez