Május 1. helyett a húsvétot választotta az orosz szakszervezet

A pravoszláv húsvét május 1-én lesz az idén. Az egybeesés nem okoz problémát a legtöbb orosz településen. Szurgutban viszont igen, háborognak is ezért az országos szakszervezetek.

Nem tartja meg a hagyományos május 1-i felvonulást az idén a helyi szakszervezetek szövetsége a nyugat-szibériai Szurgutban – tájékoztatott honlapján a város önkormányzata. A döntést azzal magyarázzák, hogy évről-évre nő a keresztény lakosság és sokan szeretnének részt venni az istentiszteleteken. Emiatt a rendőrök a templomokat fogják vigyázni a felvonulási terek helyett.

Bár a húsvét miatt már 2005-ben is lefújták a munka ünnepét Szurgutban, az országos szakszervezetek nem örülnek a mostani határozatnak. Azért sem, mert a május 1-i felvonulás az egyik legnagyobb éves rendezvény a városban. Tavaly például 35.000-en vettek részt rajta.

A jelentős orosz napilap, a Kommerszant ma reggeli cikke körbekérdezett, ki, mit gondol a szurgutiak döntéséről. Az Oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének (FNPR) titkára, Alekszandr Sersukov szerint gond nélkül összeegyeztethető a két dolog: az emberek reggel elmennek a misére, délután meg felvonulnak.

Jóval élesebb kritikát fogalmazott meg az Oroszországi Munka Konföderációjának elnöke, Borisz Kravcsenko:

„Ki fogunk vonulni és követelni fogjuk a bérek indexálását és más problémák megoldását is. Azoknak a szakszervezeteknek pedig, akik készek vallási okok miatt eltörölni május elsejét, azt javasolnám, távozzanak a munkásmozgalomból a kolostorba.”

Nemcsak ez a mondat utal a száz évvel ezelőtti állapotokra. Az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának (KPRF) helyi titkára, Ivan Levcsenko nem tartja kizártnak, hogy fentről érkezett utasítás befolyásolta a szurgutiakat.

Bár valószínűleg csak a gondtalan szünet érdekében mondott le az idei felvonulásról Szurgut, az eset érdekesen illeszkedik az orosz állam és az orosz egyház rendszerváltás utáni viszonyába.

A szovjet ateista ideológia megszűnésével fokozatosan erősödött a pravoszláv egyház befolyása Oroszországban. Így lépett életbe 2013-ban az a törvény, amely tiltja a hívők vallásos érzelmeinek megsértését. Azóta nem egy ügy bizonyította már a jogvédők félelmeit, miszerint nem egyértelmű, ki és mi alapján dönti el, mi esik a törvény hatálya alá.

Kép: Felvonulás május elsején Szentpéterváron (TCsO)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez