Vita a török vízummentesség körül?

A Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésének feltételeit nem lehet enyhíteni – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban. Jean-Claude Junker a török miniszterelnök hétfői ankarai felvetésére reagált.

Ahmet Davutoglu a török állampolgárok vízummentességére vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól hétfő este, mielőtt elutazott Srasbourgba.

Jean-Claude Junker leszögezte, hogy Törökországnak az uniós vízummentesség minden feltételét teljesítenie kell. A migrációs válság megoldásában az unió Törökország segítségre szorul. Az ebben az ügyben kötött megállapodás máris meghozta első eredményeit – fogalmazott Juncker, hozzátéve: Ankara Ahmet Davutoglu hétfői kijelentésével jelentősen eltért a megállapodástól. Az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban megegyeztek, hogy minden érintett, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnhet a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez