Nem kéri India a híres Koh-i-Noor gyémántot?

Nem kell visszaszerezni a felbecsülhetetlen értékű Koh-i-Noor gyémántot Nagy-Britanniától – jelentette ki az indiai kormány a Legfelsőbb Bíróságnak.

A drágakövet, mely különböző indiai fejedelmek birtokában volt, ma az angol koronakincsek között őrzik. A 19. században került angol kézre. Azóta sok indiai viseli szívén az ügyét, mert szerintük a britek ellopták tőlük a kincset.

Valójában azonban ez nem így van, és nem is erőszakkal vették el – állítja most Ranjit Kumar jogtanácsos. Szerinte Pandzsáb állam uralkodója adományozta a 105 karátos gyémántot a Kelet-indiai Társaságnak 1849-ben.

Az eset akkor került bíróság elé, mikor egy indiai civil szervezet petíciót nyújtott be a kormányhoz, hogy szerezze vissza a követ – számolt be ma a BBC. Jelenleg a bíróság vizsgálja az ügyet, hiszen ahogy mondták, nem akarják útját állni azon törekvéseknek, hogy India visszaszerezze azokat a kincseket, amelyek egykor az ő birtokában voltak. Kumar az indiai kormány képviselőjeként azt mondta, hogy kész konzultálni a külügyminiszterrel a témában.

Néhány évvel ezelőtt Tushar Gandhi (az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, Mahatma Gandhi dédunokája) kijelentette, vissza kell szerezni ezeket a nemzeti értékeket „engesztelésül a gyarmati múltért”. Erre azonban a korábbi brit miniszterelnökök nem voltak hajlandóak. „Ha igent mondanánk, hirtelen kiürülne a British Museum”- mondta például korábban David Cameron brit politikus.

diamond_3518629b

India, Pakisztán és Afganisztán is próbálta már megszerezni az ékkövet, de sikertelenül. 1739-ben a perzsa sahhoz került és ő nevezte el Koh-i-Noornak (jelentése: „a fény hegye”). Miután a Brit Kelet-indiai Társaság tulajdona lett, 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozták, majd 1852-ben Amszterdamban alacsony briliáns formára csiszolták. Utoljára a néhai Erzsébet anyakirályné viselte, és látható volt a koronán, amikor a koporsójában feküdt 2002-ben.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez