Legalább 200 szomáliai fulladhatott a Földközi-tengerbe

Pontosan még mindig nem tudni, hányan veszíthették életüket hétfőn, amikor egy menekülteket szállító hajó felborult, majd elsüllyedt a Földközi-tengeren. Egyes becslések szerint 500-400 menekült is a hajón lehetett, amikor a tragédia bekövetkezett.

A szomáliai kormány jelezte, hogy a tragédiában legalább 200, de az is lehet, hogy több honfitársuk is a tengerbe fulladt, amikor elsüllyedt a hajójuk a Földközi-tengeren, útban Európa felé. A mogadishui vezetés szerint az áldozatok többsége tizenéves fiatal, akik egy jobb élet reményében vágtak neki az életveszélyes útnak.

A menekülteket szállító hajó Egyiptomból indult útnak és vélhetően valamelyik olasz szigetre tartott. Nem sokkal indulás előtt viszont felborult, majd elsüllyedt. Pontosan nem tudni, hogy a hajón hányan tartózkodtak, mivel mindannyijuk illegálisan próbált eljutni Európába, ezért értelemszerűen utaslista sem készült. A becslések 400-500 főre teszik azoknak a számát, akik meghaltak a tragédiában. Döntő többségük pedig szomáliai állampolgár lehet. AZ ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közben azt közölte, hogy 40-en túlélőt sikerült kimenteni a tengerből.

A szomáliai elnök egyébként a tragédia után arra kért mindenkit, hogy a jövőben akadályozzák meg az ilyen kockázatos utak megvalósulását a tengereken túl.

A szomáliaiak menekülése érthető, hazájukban több mint 20 éve tart a polgárháború. Az ország romokban, a gazdaság gyakorlatilag megsemmisült, a biztonsági helyzet pedig kilátástalan. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban azonban népes szomáliai közösségek, diaszpórák alakultak ki, akikhez évről-évre egyre többen szeretnének csatlakozni a teljes reménytelenségbe süllyedt országból. Valótlanság lenne azt állítani viszont, hogy ne lennének visszatérők. Az ő számuk azonban kevés ahhoz, hogy Szomália talpra álljon.

A nyugati donor országok, illetve számos nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ már egy jó ideje szeretné újjáépíteni Szomáliát. Katonákat azonban nem küldenek, azt az afrikaiakra bízzák, akik viszont jelentős anyagi támogatást kapnak azért, hogy közel 20 ezer fős békefenntartót állomásoztatnak a kelet-afrikai országban. Viszont al-Shabab radikális iszlamista terror-, és lázadószervezetet így sem sikerül legyőzni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez