Családon belüli erőszak: a nők visszavágnak?

A fenti címmel jelent meg a minap Susan Babijja írása a ruandai The Independent nevű hetilap hasábjain. Ami már önmagában is kisebb csodának számít az Afrika középső részén fekvő országban.

„A nők visszavágása” egyben bizonyul meglepő és provokatív feltételezésnek egy szubszaharai afrikai országban. Ha a családon belüli erőszak jelenségét tárgyaljuk, akkor főként a nőket, valamint a gyermekeket érintő bántalmazás jut eszünkbe. Különösen igaz ez a szubszaharai Afrika viszonylatában, a ruandai statisztikai adatok szerint minden harmadik nőt ér élete során durva fizikai bántalmazás.

Megjegyzendő viszont, hogy Ruandában a társadalmi nemek relációját egy szubszaharai afrikai kontextustól eltérő módon szükséges szemlélnünk. Mint ahogy azt már a tavalyi terepmunka során íródott blogbejegyzések kapcsán jeleztük, az országban az 1994-es népirtást követő poszt-konfliktusos időszak óta kiemelt szerepet kapnak a nők. Ebből következik, hogy az elmúlt húsz évben a közpolitikai oldalról egyfajta „felgyorsított emancipáció” térnyeréséről beszélhetünk, aminek  gyakorlati megvalósulása a társadalomban mindenképpen megkérdőjelezhető. Ettől függetlenül a pozitív változást magyarázza, hogy a helyi médiában egy ilyen jellegű cikk is megjelenhet.

Az ARMANA (Assistance Mission for Africa) nevű ruandai civil szervezet, amely a családon belül erőszakot elszenvedett áldozatoknak nyújt segítséget, az elmúlt években 622 esetből 89 férfi áldozatot regisztrált. Növekvő tendenciának is szemtanúi lehetünk a férfiakkal szemben, nők által elkövetett erőszak tekintetében, ám ahogy azt Jolly Rubagiza, a Ruandai Egyetem Gender Intézetének igazgatója megerősítette, még mindig döntő többségben a nők esnek áldozatul. Különösképpen igaz ez a vidéki térségekre, ahol a nőknek kedvező közpolitikai döntések a férfiak ellenszenvét váltják ki, ebből adódóan fizikai fölényüket kihasználva parancsolnak tekintélyt maguknak.

A ruandai kormány egyébként kiemelt hangsúlyt fektet a nőkkel szembeni bántalmazások csökkentésére. A Ruandai Nemzeti Rendőrség 2005-ben az ENSZ Nők szervezet támogatásával alapította meg a Gender Desk-et (GD). A GD azzal a céllal jött létre, hogy a különböző nemzetközi és regionális szerződésekben, valamint projektekben megfogalmazott irányelvek mentén elősegítse a ruandai rendőrség nőkkel szemben elkövetett erőszak erőszakos cselekményeinek visszaszorítását. A GD tevékenységébe a későbbiek során a hadsereget is integrálták.

Bagi Judit

A szerző ruandai kutatóútjának támogató:

támogatói logok

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez