Csúcstalálkozó az elefántokért Kenyában

Kenyában szombatig zajlik az afrikai vezetők találkozója, amelynek célja megvitatni, hogyan menthetnék meg a kontinens elefántjait a kipusztulástól.

Az úgynevezett Óriások klubja nevet kapott első csúcstalálkozót a kenyai elnök, Uhuri Kenyatta vezeti. Az államfők mellett a természetvédelmi szervezet befolyásos üzletembereket és kutatókat is meghívott.

A csúcstalálkozón a tervek szerint részt vesz Yoweri Museveni ugandai elnök, valamint Ali Bongo Gabon elnöke. A szakértők szerint az afrikai elefántpopuláció az utóbbi évszázadban mintegy 90 százalékos hanyatlást élt meg, ezért arra figyelmeztetnek, hogy az állatok évtizedeken belül eltűnhetnek.

A találkozót követően Kenya elégeti szinte teljes, 105 tonnányi elkobzott elefántcsontkészletét, amely több mint 6700 állatot reprezentál. A csempészárut tucatnyi óriási máglyába hordták össze, szombaton égetik el. Az elefántcsont mennyisége hétszerese az eddig elpusztított csempészáruknak, és a globális elefántcsont-állomány 5 százalékát képviseli. Az elefántcsont mellett mintegy 1,35 tonna orrszarvútülök is a lángok martalékává lesz. Az elpusztítandó elefántcsont értéke a becslések szerint több mint 100 millió, a rinocérosztülöké 80 millió dollár.

Afrika 450-500 ezer elefánt otthona, de minden évben több mint 30 ezer egyeddel végeznek orvvadászok agyarukért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez