Tényleg minden kínai zaklató?

Egy kínai városban bevezettek egy buszjáratot, ami csak és kizárólag női utasokat szállít. Néhány helyi férfi felháborodott ezen.

A kínai Csengcsou városában reggel, illetve este, a csúcsforgalmi időszakban közlekedik a női busz, azért, hogy elejét vegyék a fogdosásnak a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön. A helyi autóbusztársaságnál azt mondják, hogy a nőket akarják védeni, akik rendszeresen zaklatás, fogdosás, tapogatás áldozatai a buszokon. Másfelől a szoptató kismamák számára is előnyös az új járat.

A fogdosós esetek nem ritkák Ázsiában, több országban külön női vagont alakítottak ki a vonatokon, metrókon. Az egynemű tömegközlekedés azonban viszonylag új jelenség Kínában. A megkérdezett nők egyébként azt mondják: ők elégedettek a szolgáltatással.

finally-bus-us-chinese-women-say-002

„Nagyon jó ötletnek tartom, nagyon nagy segítség, biztonságban érzem magam” – mondta egy utas.

A helyi férfiakat azonban már kevésbé nyűgözte le a dolog. Az egyik lapnak egyikük azt mondta: egyáltalán nem gyakori a fogdosás a buszokon. „A busztársaság kicsit felfújja ezt a dolgot, és ezzel megaláz minket, férfiakat. Mintha minden férfi zaklatná a nőket.”

Egy másik férfi egy rádióműsorban azt mondta, hogy nagyon sokat kellett várnia a buszra reggel, mivel ami éppen érkezett, arra nem engedték fel. Az a videó is elég gyorsan terjed az interneten, amin az látható, hogy egy idős férfit nem engednek fel a buszra. „Miért diszkriminálnak? A busz a lakosságé” – kiáltja a férfi a videóban.

635975138191688190-BX058-55BA-9

Az biztos, hogy az első, csak nők számára fenntartott kínai buszjárat még hosszú viták okozója lesz az országban, a vélemények pedig szinte nemek közti háborút indítottak el az internetes oldalakon.

„Nem minden férfi rossz, mégis minden férfit diszkriminálnak ezzel” – írja egy internetező. Egyesek szerint mindez előidézi az általános bizalmatlanságot a férfiakkal szemben, és negatív sztereotípiát szül.

Japánban egyébként a női vagon a vonatokon nagyon jól működik, bár a zaklatással ott is sokat küzdenek. Kínában a dolog még gyerekcipőben jár, és most nagyon megosztja az embereket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez