Tengeri vadász – kifutott a teljesen automata hadihajó

Teljesen automatizált amerikai hadihajót mutattak be San Diegóban. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy nem távirányítású járműről van szó, hanem olyanról, amely számítógépes programjai segítségével, emberi közreműködés nélkül, önállóan képes elvégezni a rábízott feladatokat. A mintegy 40 méter hosszú hajó két évig végez próbautakat Kalifornia partjainál, azután hónapokig önállóan járja majd a Csendes-óceánt. Felfegyverzését egyelőre nem tervezik. A hajó kifejlesztése 120 millió dollárba, átszámítva mintegy 33 milliárd forintba került.

Kaliforniában bemutatták a sajtónak helyi idő szerint még hétfőn az amerikai haditengerészet új, teljesen automatizált hajóját, amely rövidesen megkezdi a próbautakat a Csendes-óceánon.

A Sea Hunter (tengeri vadász) névre keresztelt hajót San Diegóban vitték ki a nyilvánosság elé. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy nem távirányítású járműről van szó, hanem olyanról, amely számítógépes programjai segítségével, emberi közreműködés nélkül, önállóan képes elvégezni a rábízott feladatokat.

A mintegy 40 méter hosszú jármű két évig végez próbautakat Kalifornia partjai mentén. Kezdetben a biztonság kedvéért legénység is lesz rajta. Felfegyverzését egyelőre nem tervezik. A kísérleti szakaszt követően, a várakozások szerint hónapokig működhet önállóan az óceánokon, és tízezer mérföldet, azaz 18 és félezer kilométert tehet meg egy alkalommal. Eredetileg tengeralattjárók automatikus felkutatására szánták, de ma már ennél sokkal többre képes.

A hajó kifejlesztése 120 millió dollárba került. Jelenleg 20 millióért lehet legyártani egyet-egyet.

A bemutató során nem engedték a fedélzetére a tudósítókat és televíziós stábokat.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez