Panama-papírok – A digitális forradalom vethet véget a globális adócsalásnak

Nőnek a jövedelemkülönbségek, általános a korrupció a világban – állítja az a névtelenséget kérő leleplező, aki közzétette a Panama papers 11,5 millió számlakivonatát. John Doe a német Süddeutsche Zeitungnak küldte el angol nyelvű levelét. Büntetlenséget kér magának azért, mert leleplezte a világméretű offshore biznisz egyik kis szeletét. A panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda adatbázisát felhasználva tudatta a világgal: szinte mindenütt vetnek be olyan offshore vállalkozásokat, melyek egyetlen célja az adózás elkerülése.

Mindenki hibázott: a bankok, a pénzügyi ellenőrző hatóságok, az államok és a média is. Több mint 50 éve folynak az offshore vállalkozások, és senki nem tett semmit azért, hogy megállítsa ezt a tendenciát.

Aki pedig leleplezi a rendszert, az nem biztos, hogy jól jár: Bradley Birkenfeld lerántotta a leplet a svájci UBS bank offshore-ügyeiről. Mi lett az eredmény? Kapott néhány milliót dollárban és néhány évet börtönben. A Luxembourg papers kiszivárogtatója jelenleg is bíróság előtt áll. És akkor még nem beszéltünk Snowdenről, aki Moszkvában talált menedéket…

Mi hozhat fordulatot? A digitális forradalom, amely megnehezíti azt, hogy tartósan eltitkoljanak olyan információkat, melyek mindenkit érdekelnek, de amelyek csak nagyon ritkán kerülnek napvilágra – írja John Doe, aki a Panama papírok kiszivárogtatásával világhírt szerzett, de nem meri megmondani a valódi nevét, mert fél attól, hogy letartóztatják sőt esetleg meg is ölik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez