Ezt a számsort birtokolni illegális és akár börtön is járhat érte

Léteznek olyan számsorok, amelyeket egyszerűen tilos birtokolni. Ezek az iszonyatosan nagy prímszámok a számítógépes titkosítás elengedhetetlen részei. Így aztán, ha rossz kézbe kerülnek, könnyen borulhat akár a bankok biztonsági rendszere is.

A Wendoverproductions nevű YouTube csatornán nemrég elindult egy sorozat, amely egy Wikipedia cikkgyűjteményből szemezget. A szokatlan cikkek (unusual articles) nevű oldal pontosan olyan linkeket tartalmaz, mint ahogy azt a neve is sugallja: szokatlanokat. Ezek közül az egyik az illegális prímszámok című oldal.

A prímszámok olyan számok, melyek csak eggyel vagy önmagukkal oszthatók, ezt már az iskolában is elmagyarázták. Azt azonban nem, hogy mekkora szerepük van a modern informatikai biztonsági rendszerekben. Egy számról ugyebár úgy döntjük el, prím-e, hogy megnézzük a nála kisebb számok bármelyikével osztható-e. Ez nem is túl bonyolult, viszont ahogy nő a szám, úgy kell hozzá egyre komolyabb számítógépes kapacitás. Így aztán elég nehéz egyre nagyobb prímeket találni. A jelenlegi legnagyobb ismert prímszám a 274,207,281-1.

Ha pedig két prímszámot szorzunk, akkor kapunk egy eredményt, ami csakis arra a két prímre osztható vissza. Ha a két összeszorzott számot nem ismerjük, akkor iszonyatos munkába kerülne rájönni csupán az eredményből. Pontosan így működik a biztonsági rendszerek titkosítása is. A mi számítógépünk csak az eredményt ismeri, a bank rendszere azonban a két szorzóját is. Így nyílik meg előttünk a bankfiókunk. Szerencsénkre, ahhoz, hogy rájöjjünk egy ilyen óriási prímszámnál a szorzókra, valószínűleg évszázadok lennének szükségesek. Viszont ezért illegális birtokolni ezeket a számokat.

A rendszer azonban felvet néhány kérdést. Például, ami valószínűleg mindenkinek először eszébe jut: lehet egyáltalán illegális az, hogy valaki rendelkezik egy számsorral? Hogyan lehet megvédeni ezt a – számunkra is végtelenül fontos – információt anélkül, hogy komoly túlkapásokkal kéne számolnunk?

A kérdésekre egyelőre kevés és labilis válasz létezik csak. Mindenesetre amikor egyszer megszereztek egy ilyen számot, az ahhoz vezetett, hogy sikerült feltörni a DVD-ket titkosító kódot, így aztán elindult az őrült filmmásolás korszaka. Döntse el mindenki magában, hogy ez rendben van-e vagy sem.

Ha mindezt izgalmasabban fedezné fel, akkor nézze meg a szóban forgó videót:

fotó: Pixabay

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez