Egy falu, ahol előbb-utóbb mindenki öngyilkos lesz

Tavaly 381-en követtek el öngyilkosságot egy isten háta mögötti indiai településen, az idén eddig pedig legkevesebb 80 ember vetett véget életének. Egyesek szerint gonosz szellemek szállták meg a falut, átokkal sújtva annak lakóit. Ezért nem véletlen, hogy a környéken élők messze elkerülik ezt a települést, nehogy ők is gonosz démonok rabjaivá váljanak. Egy pszichiáter szerint viszont nem démonok kergetik halálba a helyieket, hanem valami más. Ami sokkal súlyosabb következményekkel is járhat.

A települést Badinak hívják, és India központi régiójában, Madhja Pradesben található. Ez a hatalmas ország egyik legelmaradottabb vidéke, ahol sokan még mindig megszállottan hisznek a különböző babonákban és ősi szokásokban. Szinte alig akad olyan család ebben a faluban, amelynek ne lenne olyan tagja, aki önkezével vetett véget életének. Körülbelül 2500-an laknak itt, többségük földművelésből él, ami nem éppen a legjövedelmezőbb foglalkozás Indiában, a világ egyik leginkább feltörekvő országában.

A helyiek és a környéken élők szerint gonosz szellemek szállták meg a falut, átokkal sújtva annak lakóit, ezért követnek el olyan sok öngyilkosságot itt. Erről beszélt a Times of India napilapnak a település vezetője, Rajendra Sisodiya is, akit két hónapja választottak meg a falu élére, miután elődje, aki egyben unokatestvére is volt, felakasztotta magát egy fára saját otthona előtt. Sisidiya elmondta, hogy édesanyja és az egyik testvére is hasonló módon vetett véget kínkeserves életének. A faluban pedig sokán már teljesen természetes dolognak tartják, ha valaki öngyilkosságot követ el, és ha ez igy megy tovább, akkor hamarosan teljesen ki fog halni a település, ahol az India egyik fő exportcikkének számító gyapotot is termesztik.

Dr. Srikanth Reddy pszichiáter viszont azt mondja: a démonoknak semmi közük az öngyilkosságokhoz. A helyiek ugyanis súlyos depresszióban, skizofréniában szenvednek, amit elsősorban a földeken használt különböző, súlyosan mérgező és sok országban már betiltott rovarírtó szerek váltanak ki. Reddy elmondta, hogy a depresszió rengeteg indiai számára ismeretlen és nehezen értelmezhető betegség: nem tudják felismerni a tüneteit. Ezért terjednek azok a tévhitek és babonák, hogy gonosz szellemek kergetik halálba őket, aminek valóságalapja egyáltalán nincsen.

trtrttr

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy Kíniában is történtek már hasonló esetek földművesek körében. Egy tudományos kutatás során pedig kiderült, hogy a kínai parasztok által használt permetezőszerek nagy mennyiségben tartalmaztak organofoszfátot, ami nemcsak a rovarokra, de az emberre is súlyosan mérgező vegyület, felhalmozódása a szervezetben súlyos mentális betegségeket eredményez. Ez lehet az egyik oka annak, hogy olyan sokan követnek el öngyilkosságot Badiban, ahol a gyapottermesztés jelenti az egyetlen bevételi forrást, a gyapotot pedig ilyen szerekkel kezelik a rovarok ellen.

Komoly problémát jelent az is, hogy egyre többen válnak az alkohol rabjává – mondta Ashol Verma helyi lakos, aki nemrég egy bizottságot is felállított, hogy utánajárjanak a rejtélyes öngyilkosságok lehetséges okainak. Felmerült, hogy be kéne tiltani az alkohol árusítását a településen, de erre egy másik helyi, Sunita Singh azt mondja: akkor a környező településekre mennének a férfiak berúgni.

A hozzáértők szerint fel kellene világosítani az itt élő embereket és kezeltetni kéne őket. Emellett pedig olyan rovarirtó szereket biztosítani számukra, amelyek nem veszélyesek rájuk, vagy olyan védőfelszerelést adni nekik, amely megvédi őket a káros vegyületektől, miközben permeteznek. Ehhez azonban már kormányzati segítségre lenne szükség, ami nem csak pénz, hanem elhatározás kérdése is. Sokat javítana a helyzeten az is, ha sikerülne szertefoszlatni a tévhiteket és babonákat. Több millió indiai ugyanis mind a mai napig ezekben hisz. Pár hónapja Dzshárkhand tartományban egy hatéves kisfiút kényszerítettek arra, hogy házasodjon össze egy kutyával, mert a horoszkópja szerint az első felesége korán meg fog halni.

 

Kép:rt.com/youtube.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez